Амбициозни планови Владе за југ Србије

Амбициозни планови Владе за југ Србије Босилеград/Владичин Хан, 24. јул 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је данас у Босилеграду дводневну посету Пчињском округу, где је обишла општинску фабрику Босилеград и Дом здравља.

Брнабић је исказала захвалност грађанима ове општине на великом одзиву у процесу имунизације, због чега је одабрала баш Босилеград за прву локацију коју је посетила у Пчињском округу.

Према њеним речима, ова локална самоуправа је, поред високог процента броја људи који су примили обе дозе вакцине, прва у Србији по броју младих који су вакцинисани.

Она је предочила да је, нажалост, републички просек вакцинисаних у овом узрасном добу и даље мали и износи само 17 одсто, уз оцену да је велики одзив за имунизацију заслужан за то што у овој општини у последњих месец и по дана није било нових случајева обољевања од коронавируса.

Брнабић је нагласила да Влада има амбициозне планове за југ Србије, јер се завршавају коридори на којима се деценијама ради, као што је коридор 10.

Премијерка је навела да ће се железнички коридор 10 радити заједно са партнерима из Европске уније, истичући да ће то бити највећи инфраструктурни пројекат не само у Србији, већ и у овом делу Европе.

Брнабић је објаснила да ћемо преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан само за деоницу од Београда до Ниша добити од 600 до 700 милиона евра бесповратних средстава, и додала да се сада ради на процени вредности железничког коридора 10 од Ниша, односно од Брестовца до Прешева и границе са Северном Македонијом.

Паралелно са овим улаже се и у путну инфраструктуру на регионалним и локалним путевима, где се из републичког буџета помаже локалним самоуправама да сређују путеве на својим територијама, предочила је она.

Према њеним речима, то ћемо наставити и даље да радимо јер су путеви најважнија ствар да људи остају да живе тамо где су рођени, да инвеститори долазе, али и да локална привреда лакше дође до тржишта и купаца.

Она је најавила план да се до 2025. године заврши увођење широкопојасног интернета у целој Србији, и објаснила да је то огромно улагање које се ради заједно са Европском банком за обнову и развој, и које је неопходно како би се млади задржали у крајевима где су рођени, као и да би се инвеститори заинтересовали за улагања.

Поред тога, како је додала, преко Министарства привреде улажемо у комплетно инфраструктурно опремање индустријских зона, где локалне самоуправе треба да се пријаве и оне раде суфинансирање.

Такође, сваке године објављујемо позиве за финансирање микро, малих и средњих предузећа, како за директно финансирање, тако и за куповину опреме, подвукла је председница Владе.

Брнабић је истакла да се паралелно са тим Влада бори за сваког страног инвеститора, и указала на то да се никада раније нису одвајала већа средства за наше предузетнике, локална мала и средња предузећа и индустријске зоне, као и да ће се та улагања наставити.

Она је, говорећи о локалним улагањима, објаснила да се преко Канцеларије за управљање јавним улагањима планира и инвестирање 108 милиона динара у Предшколску установу „Дечја радост“ у Босилеграду.

Влада Србије, како је нагласила, води рачуна о помоћи подручјима где живе националне мањине, као што је и Босилеград, где се приближно 99 одсто становника изјашњавају као Бугари.

Премијерка је, када је реч о проблему наталитета, навела је да је он присутан не само у Србији, већ и у целој Европи и да је јуче са председником Србије разговарала о томе како додатно може да се стимулише наталитет.

Никада се није више издвајало за прво, друго, треће дете и за породиље него што се издваја сада преко Закона о финансијској подршци породицама са децом, нагласила је она и додала да се разматра како да се та помоћ и повећа.

У склопу посете Пчињском округу председница Владе је, заједно са првим потпредседником Владе и министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем, обишла и општину Владичин Хан.

Званичнике су дочекали председник ове општине Горан Младеновић са сарадницима и директорка ПУ „Пчелица“ Емилија Влахова, у чијем друштву су обишли нови вртић „Звончица“ који је, захваљујући помоћи Владе, изграђен у насељу „Колонија“.

Брнабић је том приликом поручила да ће се наставити са повећањем плата у образовном систему и са изградњом додатних предшколских установа, уз напомену да имамо посебан пројекат са Светском банком за ову врсту образовних установа.

Она је изразила задовољство што се испуњавају циљеви које смо поставили 2018. године, као што је и план да постепено све запослене у предшколским и другим образовним установама пребацимо са рада на одређено време на рад на неодређено време.

Брнабић је најавила даља улагања у ову општину, и пренела да је са градским челницима разговарала о решавању проблема водоснабдевања у висинским деловима града и удаљеним месним заједницама, као и о смањењу тренда незапослености.

На том пољу је доста урађено у претходном периоду. Отварањем фабрике „Теклас“ и изградњом Kоридора 10, незапосленост је са 30 смањена на 13 одсто, али ће Влада, заједно са општином, радити на пружању подршке микро, малим и средњим предузећима, привредницима и предузетницима из Владичиног Хана, поручила је она.

Премијерка је пренела да су за њу тренутно кључна два пројекта – пројекат водоснабдевања, односно замене и проширивања водоводне мреже, и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода.

Према њеним речима, први пројекат ће се радити преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у укупној вредности од 236 милиона динара.

Ружић је указао на то да је нови вртић „Звончица“ најбољи пример синергије Министарства привреде и локалне самоуправе, који су за тај пројекат издвојили укупно 30 милиона динара, али и Министарства просвете, науке и технолошког развоја које је учествовало у опремању објекта са 4,5 милиона динара.

Он је најавио да ће у понедељак бити расписан тендер за доградњу Предшколске установе „Пчелица“ за смештај још четрдесеторо деце, јер се у Хану на листи чекања, у овом тренутку, налази 110 малишана, најавивши да се почетак радова очекује средином октобра.

То је лепа вест за Владичин Хан, који је некада важио за сиромашну општину, а сада је носилац развоја у Пчињском округу, истакао је он.

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић указао је на то да су Влада и ресорно министарство у претходном периоду за укупно 22 пројекта у Пчињском округу инвестирали приближно 880 милиона динара.

У општини Владичин Хан, како је прецизирао, уложено је 120 милиона динара за разне пројекте. Половину средстава обезбедила је локална самоуправа, а један од тих пројеката је и вртић „Звончица“.

Он је нагласио да је Владичин Хан много тога урадио на развоју своје средине, смањењу незапослености, изградњи путне инфраструктуре и да ће због тога и даље имати подршку какву заслужује.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ