Без неправилности у Дому за децу ометену у развоју „Колевка“

Без неправилности у Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ Суботица, 23. јул 2021.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је данас да је обавештено од стране Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ) о анонимној пријави са фотографијама, у којој се указује на неадекватну бригу о корисницима Дома за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици.

Одмах по добијању пријаве, надлежна Покрајинска инспекција социјалне заштите, која је пре десет дана била у надзору у установи, када нису утврђене неправилности и незаконитости, обавила је ванредни инспекцијски надзор.

Инспекција је установила да лице са слике актуелно није корисник на смештају у установи. На фотографији у анонимној пријави је бивши корисник који је након једномесечног лечења у Тиршовој и више претходних хоспитализација, због урођених вишеструких болести, преминуо у марту ове године.

У претходном периоду, корисник је био редовно праћен од стране дечјег кардиолога, дечјег психијатра и других специјалиста медицине.

Током надзора, инспекција је утврдила да ниједан корисник нема било какву врсту повреда, како се наводило у анонимној пријави.

Поводом упућене представке, инспектори социјалне заштите нису утврдили ниједну неправилност из надлежности инспекције социјалне заштите. Инспекција социјалне заштите упутиће допис здравственој инспекцији ради поступања из њихове надлежности.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић лично је посетила Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици.

Након разговора са запосленима и обиласка установе, оцењено је да је потребно да се интензивира сарадња са центрима за социјални рад ради убрзавања измештања у хранитељске породице једанаесторо деце до три године старости, који се налазе на смештају у установи.

Нови објекат је у фази радова и њиме ће се створити капацитет за смештај који ће растеретити постојећи објекат и донети нове садржаје за различите активности корисника – фискултурна сала, базен и слично.

Базен и фискултурна сала су грађени по савременим стандардима и у потпуности прилагођени потребама корисника. Ова сала је пројектована за више садржаја и различитих активности корисника, које ће поспешити очување њихових физичких потенцијала.

Базен ће бити доступан и теже покретним корисницима кроз посебне механизме, такозване „корпе“, које ће им омогућити безбедан приступ и коришћење базена.

Потребно је ојачати и кадровске капацитете како би се у што већој мери обезбедио индивидуални рад са корисницима.

Са представницима ресорног министарства у посети установи били су и представници Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом.

Министарство напомиње да у оквиру својих редовних активности инспекције социјалне заштите спроводе редовне инспекцијске надзоре и истовремено истиче важност свих врста пријава и указивања на потенцијалне неправилности.

У том смислу, Министарство захваљује Иницијативи за права особа са менталним инвалидитетом на прослеђеној анонимној пријави и позива све који имају било каква слична сазнања да о томе обавесте Министарство како би се сви наводи одмах испитали и предузеле адекватне мере.

Без неправилности у Дому за децу ометену у развоју „Колевка“


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ