Блиски односи Србије и Туниса још од оснивања Покрета несврстаних

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић започео је данас у Њујорку активности на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН састанком са министром иностраних послова Туниса Отманом Жерандијем.

Селаковић је констатовао да су односи Србије и Туниса блиски и пријатељски, посебно подсетивши на њихов историјат у оквиру Покрета несврстаних земаља, где су водећу улогу имали председници Тито и Хабиб Бургиба.

Он је изразио задовољство што је Жеранди потврдио да ће предоводити делегацију Туниса, једну од оснивача Покрета несврстаних, и узети учешће на комеморативном скупу 11. и 12. октобра у Београду, поводом обележавања 60. година од Београдске конференције Покрета несврстаних.

Министар је поручио да је наша земља опредељена за наставак политичког дијалога на највишем и високом нивоу са Тунисом и у складу са тим изразио наду да ће се током следеће године реализовати посета министра Жерандија Србији.

Србија је, како је додао, веома заинтересована за унапређење економске сарадње, посебно у области пољопривреде, трговине, инфраструктуре, одбране и безбедности.

Шеф српске дипломатије је посебно исказао захвалност Тунису на принципијелној позицији и непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршци коју нам пружају у међународним организацијама.

Жеранди је пренео захвалност на пријатељској и несебичној помоћи Србије Тунису у виду донације вакцина против COVID-19.

Блиски односи Србије и Туниса још од оснивања Покрета несврстаних

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ