Данас исплата четврте рате помоћи за ауто-превознике

Данас исплата четврте рате помоћи за ауто-превознике Београд, 28. јул 2021.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће данас бити исплаћена четврта рата секторске помоћи за ауто-превознике, за шта је држава определила приближно 433 милионa динара.

Мали је прецизирао да ће новац добити 633 привредна субјекта, којa имају 6.139 лиценцираних, регистрованих аутобуса и испунилa су услове за добијање ове врсте подршке.

Он је рекао да држава наставља са трећим пакетом подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије коронавируса, додавши да ауто-превозници добијају 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Према његовим речима, они иза себе имају веома тешку годину за пословање и подршка државе им је неопходна како би пребродили тежак период, због чега и добијају континуирану помоћ у периоду од пола године.

Министар је указао на то да ће ауто-превозници добити новчану подршку од државе и у наредна два месеца, односно крајем августа и крајем септембра, при чему је навео податак да је за помоћ ауто-превозницима ребалансом буџета опредељено укупно 2,6 милијарди динара.

Мали је истакао да држава жели да помогне свима којима је то потребно, па ће тако 16. августа по други пут, у оквиру трећег пакета, бити исплаћена пуна минимална зарада за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рентакар агенције.

Такође, у петак, 6. августа, планирана је исплата једнократне новчане подршке у висини од по 90.000 динара нето за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена таква помоћ, навео је министар.

Према његовим речима, та мера се односи на оне који имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

У септембру ће бити исплаћена и помоћ у висини од по 50 евра за наше најстарије суграђане, док ће у новембру бити исплата 30 евра за пунолетне грађане, који су и у мају добили по 30 евра. Затим ће у децембру сви пунолетни грађани добити додатних 20 евра, што је нова мера коју планирамо, најавио је Мали.

Он је нагласио да то значи да ће пензионери до краја године од државе добити укупно 100 евра, а остали пунолетни грађани по 50 евра, поручивши да су финансије Србије стабилне, а економски показатељи веома добри.

Министар је навео да се очекује да раст БДП-а у другом кварталу буде између 12 и 15 одсто, а да ће на крају године Србија поново имати један од најбољих резултата у Европи, када је реч о стопи раста БДП-а.

Према његовим речима, просечна нето зарада у мају је износила 65.025 динара и номинално је већа за 10,4 одсто, а реално за 6,6 одсто у односу на исти месец претходне године, што је веома значајна вест јер раст зарада утиче и на повећање пензија које предстоји у наредном периоду.

Све поменуте мере помоћи су део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, који је вредан приближно две милијарде евра, што је 4,5 одсто БДП-а.

Током прошле године реализована су два пакета подршке вредна приближно шест милијарди евра. У збиру, сва три пакета подршке износе око осам милијарди евра, што је, према прелиминарним проценама, приближно 17,4 одсто БДП-а.

Данас исплата четврте рате помоћи за ауто-превознике


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ