Делотворна сарадња са Мађарском у областима од заједничког интереса

Министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић и министар за иновације и технологију Мађарске Ласло Палкович потписали су данас у Будимпешти Меморандум о сарадњи са циљем додатног унапређења билатералне економске сарадње, као и размене искустава, посебно у области 4. индустријске револуције.

Меморандум је потписан у оквиру шесте заједничке седнице влада Србије и Мађарске, а његова сврха је да обезбеди оквир за сарадњу и утврди конкретне радне аранжмане између уговорних страна, као и да се успостави комуникациони канал са циљем да се делотворно сарађује у областима од заједничког интереса.

Атанасковић је претходно са министром Палковичем разговарала о реализацији потписаног меморандума, при чему су саговорници том приликом констатовали да ће развој у области индустријских и технолошких односа представљати добробит за обе земље.

Министарка је подсетила на то да је Влада Србије, на предлог Министарства привреде, усвојила Стратегију индустријске политике од 2021. до 2030. године, као и Акциони план за њено спровођење.

Визија Стратегије је отворена, регионално и глобално конкурентна, инвестиционо активна, образована, иновативна и дигитално трансформисана индустрија Србије, која снажно подржава привредни раст и подизање квалитета живота грађана, рекла је Атанасковић.

Она је указала и на то да су економски односи Србије и Мађарске развијени и да се заснивају на заједничким инфраструктурним пројектима од билатералног и регионалног значаја, растућим мађарским инвестицијама у српску привреду и робној размени, која бележи континуирани раст.

Укупна спољнотрговинска размена између Србије и Мађарске за првих шест месеци ове године је 1,1 милијарда евра, истакла је Атанасковић.

Министарка је додала и да ће ресор којим руководи и даље пружати дугорочну подршку мађарским инвеститорима у спровођењу њихових пословних намера, како у поступку реализације инвестиционих пројеката, тако и у заштити стечених права инвеститора, имајући у виду стабилно пословно окружење и привлачни инвестициони амбијент.

Палкович је исказао захвалност министарки на иницијативи за потписивање Меморандума, којим је препознат значај индустријског и технолошког напретка за привредни развој, трговину и улагања.

Атанасковић и Палкович су изразили уверење да ће се у најскорије време кренути у реализацију тог документа.

Делотворна сарадња са Мађарском у областима од заједничког интереса

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ