Драгана Милошевић: Нова сезона СНП-а поставља нове стандарде у култури

Језик српски Нови Сад 09. септембар 2021.

„Изузетно је велик понос и част бити члан Покрајинске владе, која издваја огромна средства за културу,чији су пројекти видљиви, као што је то предстојећа премијера опере „Аида“ управо на овом простору, под ведрим небом, као што је и сам Верди имао визију када је компоновао ово дело“, рекла је данас на конференцији за новинаре покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, на платоу Петроварадинске тврђаве, где ће се премијера оперe „Аида“ у среду, 15. септембра бити изведена пред многобројном публиком.

Овом приликом представљен је и програм 161. сезоне Српског народног позоришта и тим поводом Милошевићева је истакла да је Покрајинска влада, као оснивач најзначајније установе културе веома поносна на све ансамбле националног театра. Прошле године је то било премијерно извођење балетске представе „Мадам батерфлај“, а данас је то премијерно извођење спектакла опере „Аида“ са 350 извођача, као и на бројне драмске представе.
„То је право градилиште културе, као што се и данас на ободима Петроварадинске тврђаве и надомак Академије уметности налазимо на једном од њих као сведоци припреме за извођење светског спектакла чланова оперског ансамбла“, истакла је ресорни секретар и додала да се право грађевинско градилиште налази и испред зграде СНП-а, где се поставља нови трг. Она је подсетила на то да је до сада реконструисана и Велика сцена СНП-а, те да ће до краја ове године бити завршени радови на расвети и уређивању система климатизације.

Драгана Милошевић је подсетила да се и фасада зграде СНП-а уређује, што је последњи пут учињено пре четири деценије, а исто толико времена је прошло и од извођења Вердијеве „Аиде“ у овој установи.
Она је истакла да је 161. сезона националног театра амбициозна и креативна баш као што су то и изузетни представници из света културе, који су то и показали за време трајања пандемије вируса корона, када су чланови опере СНП-а својим изведбама ушли у наше домове и огласили широм света.

Оно што је oпера поставила, као свој критеријум и циљ јесте и чињеница да је и сам директор Опере СНП-а Александар Станков један од оснивача Првог оперског фестивала на овим просторима, што је пример праве синергије културних делатника на свим нивоима, а у циљу њене промоције, лепоте, креативности и онога што саму културу чини, а то је повезивање људи, нација и вера широм света.
Милошевићева је истакла да је зато подршка Покрајинске владе неизоставна и наше трајно опредељење јесте и биће да будемо партнери у свим сјајним, великим и препознатљивим пројектима, јер културу и уметност не може ништа да заустави.

На конференцији је говорио и помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић, који је рекао да овакви пројекти заслужују подршку свих нивоа власти, јер нас као такви и промовишу у свету и зато ће и надаље бити подржани.

Члан Градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић је истакао да за Нови Сад, као Европску престоницу културе, овакви догађаји представљају више него спектакуларну промоцију наших уметника, простора и града, а са тим је сагласан и управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић, који је најавио и предстојећи програм 161. сезоне СНП-а.
Директор опере Српског народног позоришта Александар Станков је захвалио на подршци у овом пројекту свима и истакао да чињеница да су се карте продале у рекордном року говори о заинтересованости публике за овакве спектакле.

Конференцији су присуствовли и редитељ представе Александар Николић, дирегент Андреа Солинас као и солисти премијерне поставе.

Драгана Милошевић ПС за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама  • Извор вести: vojvodina.gov.rs

    ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
    БОЈА ПОЗАДИНЕ