Држава ће наћи решење за раднике “Геокса” у Врању

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Скупштини Србије да држава неће оставити раднике компаније "Геокс" у Врању на цедилу и да ће им наћи боља радна места.

Брнабић је, одговарајући на питања посланика о овој компанији, која планира затварање фирме у Врању и отпуштање 1.200 радника, истакла да Србија више није земља јефтине радне снаге и да ће ти људи бити запослени и боље плаћени.

Србија више није таква земља и то ће бити проблем који ћемо имати у будућности. Долазиће нам бољи инвеститори који ће производити додатну вредност за нашу економију и боље ће плаћати раднике. То је оно што ће се десити и у Врању, објаснила је она.

Према њеним речима, то се дешава у свакој земљи која успе да се подигне на следећи економски ниво.

У том контексту, премијерка је указала на то да је просечна плата 2012. године била 366 евра, а 2020. године 511 евра, док се до краја године очекује просечна плата од 600 евра.

Када је "Геокс" дошао у Врање незапосленост је била 25 одсто, а данас је приближно 9,3 одсто. Сваке године расте минимална цена рада, тако да је ова компанија упозната са тим да ће просечна плата и минималац да расте и 2022. године, због чега овакве инвестиције одлазе у друге земље, где за исти новац могу да купе више радних сати, објаснила је Брнабић.

Она је истакла да се у Србији дешава транзиција и нешто што је најавила и у свом експозеу, а то је да ће се економија базирати на знању и иновацијама.

Председница Владе је указала на то да је свесна да се у Србији не живи одлично, али и поновила да перспектива постоји.

У току пандемије имали смо нове немачке инвестиције, подсетила је она и навела пример "Континентала", који је кренуо да инвестира и отворио свој истраживачки центар у Новом Саду, а сада гради нови погон за производњу иновација.

Истовремено, Брнабић је оценила да је иницијатива "Отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније једна од најлепших ствари које су нам се политички и економски десиле у региону од сукоба деведесетих година.

Према прогнозама, ова иницијатива ће, у зависности од степена имплементације, нашем БДП-у допринети са додатних три одсто, што најбоље показује колико можемо да урадимо и шта бисмо могли када би се цео Балкан придружио, оценила је она.

Овај споразум, који су постигли председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније – Зоран Заев и Еди Рама, је у овом тренутку за нашу економију и квалитет живота можда најважнији јер шаље сигнал сарадње, разумевања, бољих односа и другачије будућности на овим просторима.

Према њеним речима, у тој иницијативи важне су три ствари – лакша трговина и транспорт робе, слободно кретање и отварање тржишта за људе који траже посао, као и сарадња у случају природних катастрофа.

Премијерка је најавила да ће у понедељак, 2. августа изаћи процена раста БДП-а за други квартал ове године, уз очекивање да ће он бити 12 одсто.

Она је подсетила на то да је прогноза за други квартал била 10,2 односно 10,5 одсто, констатујући да ће раст у другом кварталу бити бољи од прогнозираног.

Имаћемо бољу ситуацију у буџету крајем године, тако да ћемо моћи из буџетске резерве опет да издвојимо средства за локалне самоуправе, поручила је Брнабић.

Такође, председница Владе је упозорила на то да се епидемиолошка ситуација погоршава из дана у дан, али и додала да то погоршање ипак не може да се пореди са оним у претходним таласима, захваљујући томе што имамо приближно 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

Она је нагласила да би било боље да тај проценат износи 60 или 70 одсто, и још једном апеловала на све да се вакцинишу, а посебно на младе.

Наш здравствени систем не трпи јер су изграђене ковид болнице, подвукла је премијерка и прецизирала да су на данашњи дан вакцинисана 2.687.143 пунолетна грађанина, што је 49,8 одсто.

Према њеним речима, 53 локалне самоуправе имају више од 50 одсто вакцинисаних, десет општина је близу 50 одсто, осам је испод 30 одсто, док је у Тутину чак мање од 15 одсто имунизованих.

Брнабић је најавила да ће од 1. јануара бити уведене додатне пореске олакшице за запошљавање младих, због тога што је велика стопа незапослености у тој популацији, уз напомену да ће оне посебно бити за младе који треба да добију прво радно место.

Према њеној оцени, програм "Моја прва плата" тече добро и са министром финансија Синишом Малим разматра се издвајање додатних средства и проширење тог програма.

Такође, премијерка је најавила и смањење пореза за улагање у иновације и развој како би се додатно ставио фокус на инвестиције за додату вредност.

Наставићемо са инвестицијама у инфраструктуру, биће додатни буџет за инвестиције у заштиту животне средине, затим водоводну, канализациону мрежу, трансфер станицу и друго, прецизирала је премијерка.

Она је изразила наду да нећемо имати потребе да толико новца улажемо у подршку привреди због последица пандемије јер верујемо да је најгоре иза нас.

Држава ће наћи решење за раднике "Геокса" у Врању Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ