Економска интеграција будућност Западног Балкана

Државни секретар Министарства спољних послова Владе Републике Србије Немања Старовић указао је данас на то да је економска интеграција будућност региона Западног Балкана, изразивши наду да ће се иницијативи „Мини Шенген“ у будућности прикључити сви партнери из региона.

Старовић је, гостујући на РТВ Пинк, рекао да је ова иницијатива отворена за све наше партнере, додајући да је позив од почетка упућен и Босни и Херцеговини и Црној Гори, као и представницима администрације у Приштини, али да до данас нема позитивног одговора.

Он је рекао да ће данас у Скопљу бити промовисано ново име ове иницијативе, указавши на то да је ово велика аутохтона иницијатива, заснована на базичним европским вредностима, али и да има значајну подршку САД.

Према његовим речима, уколико буде креиран простор слободног протока људи, робе и капитала, могу се очекивати три милијарде евра нове вредности.

Старовић се осврнуо и на помоћ коју регион добија од Европске уније и других партнера, рекавши да она није занемарљива, али да много више можемо створити заједничким напорима у региону.

Такође, он је указао и на значај данашњег потписивања Споразума о међусобном признавању радних дозвола, и изнео податке истраживања Бечког института за економске студије да у Србију данас долази већи број људи с факултетским дипломама него што из ње одлази.

Државни секретар је уједно указао и на проблем одлива људи са дипломама средњих школа одређених профила, и закључио да је из тих разлога веома важно направити јединствено тржиште рада.

Економска интеграција будућност Западног Балкана Аутор: pink.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ