Фeстивал документарног филма поводом Дана европске сарадње

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије организује тродневни фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ поводом Дана европске територијалне сарадње.

Филмови ће бити приказивани од 21. до 23. септембра у Центру за културу „Влада Дивљан“, у термину од 20 часова, уз слободан улаз на све пројекције.

Фестивал ће 21. септембра отворити домаћи филм „Близанци саткани од сна“, редитељског двојца Сеада Шаботића и Лее Вахрушев.

На репертоару су такође и филм „Бугарски сан“, босанског аутора Срђана Шаренца (22. септембар), као и документарно остварење „У међувремену, на планети Земљи“, шведског редитеља Карла Олсона (23. септембар).

Дан европске сарадње је манифестација којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради побољшања животних услова и развоја пограничних регија широм Европе.

Кроз програме прекограничне сарадње, од 2004. до 2020. године, у Србији је финансирано више од 1.000 пројеката, за које је издвојено приближно 220 милиона евра, што је суфинансирала Европска унија, у сарадњи са државама учесницама програма.

Спровођење ових пројеката доприноси јачању и развоју локалних заједница и пограничних региона наше земље у важним секторима: инфраструктури, здравству, образовању, научно-технолошком развоју, привреди, туризму, заштити животне средине и посебно култури.

У складу са прописаним мерама за сузбијање коронавируса, у биоскопу је обавезно ношење маски и одржавање растојања између гледалаца, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

Фeстивал документарног филма поводом Дана европске сарадње

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ