ФИБА Челенџер у Новом Саду: Србија са првог места иде у Шпанију на СП

Кадетска репрезентација Србије – играчи не старији од 16 година – коло пре краја ФИБА Челенџера у Новом Саду испунила је главни циљ – пласирала се на Светско првенство играча до 17 година, које се игра следећег лета у Шпанији, пошто је у четвртом колу савладала Словенију – 78:73 (26:17, 22:22, 14:14, 16:20)

Не само да су Орлићи овом победом обезбедили пласман на Светско првенство, већ ће тамо ићи као прваци ФИБА Челенџера у Новом Саду, без обзира на резултат утакмице последњег кола, сутра од 20,30 часова – против Турске.

Никола Топић ни вечерас није био у тиму због повреде шаке, а неће играти ни сутра против Турске.

Наш тим је генијално отворио меч. Већ је половином осмог минута имао 20 поена вишка – 24:4. Словенија је била потпуно одсечена од нашег коша. Међутим, није било реално да такво стање на терену потраје. И није.

Иако су Орлићи успевали да одрже дистану, углавном и двоцифрену, половином трећег периода Словенија је заостатак спустила на само пет поена – 52:47. Неколико лоших одлука у нападу Србије, па онда и фаул на шуту за три… Све заједно вратило је утакмицу у егал – 52:50, на четири минута пре краја треће четвртине.

Мушицки је са пенала одбио овај налет Словеније. Претходно је сјајним утрчавањем у рекет дошао у одличну позицију за шут. Промашио је, али и покупио промашај, па на следећем покушају био фаулиран. На та два пенала, убрзо је додао и тројку и Орлићи су могли да одахну – на семафору је 57:50.

Серију је наставио Гачић са пенала, да би сјајну контру поенима крунисао Тасић и предност нашег тима опет је била двоцифрена – 60:50, на мало мање од два минута пре одласка на последњу мини паузу.

Али, није то био крај. Словенија је наставила да прети. Почетком последње четвртине пришла на пет разлике – 62:57. Тројка Авлијаша вратила је наш тим на двоцифрену удаљеност – 68:57.

И даље то није значило крај опасности. На ову серију Србије, Словенија је узвратила са 10:1, па је три и по минута пре краја, утакмица опет била отворена – 69:67. Екипи која је летела по терену у првом периоду, одједном су и пенали постали проблем. При овом резултату промашили су три. Срећом, Орлићи су се добро бранили, да би потом Авлијаш лепо пробио по чеоној линији за 72:67.

Срећом, Словенија је из врло дискутабилне неспортске грешке која је досуђена Огњену Станковићу – иначе његове пете личне – убацила само два пенала. Још бољи наставак – на другој страни терена Лазару Гачићу рука није задрхтала са линије слободних бацања. Србија је пред последњих 67 секунди повела 74:69.

Не, ни то није био крај. Уследила је једна добра одбрана, па друга не баш тако сјајна, али блокада Мушицког. Ипак – после свега поени Словеније и 74:73 на 17,5 секунди пре краја. Драма је трајала.

Милошевић је затим био половичан са пенала – 75:73. Како Словенија на 16,3 секунде пре краја није искористила напад, Гачић и Бошњаковић су са пенала ставили тачку на меч и означили почетак славља Орлића.

Најефикаснији не мечу били су Петар Авлијаш са 17 поена и 9 скокова, Лазар Гачић је такође бројао до 17, уз 6 скокова, а двоцифрен учинак имао је још Огњен Станковић – 13 поена уз по 7 асистенција и скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.

#Меч су из свачане ложе пратили Предраг Даниловић, председник КСС, Златко Болић, генерални секретар и Ненад Крстић, потпредседник за мушку кошарку.Извор вести: kss.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ