ФСС И ЏЕНТЛМЕНИ У ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ | РАЗВОЈ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СПОРТСКИХ НАВИЈАЧА

У спортском центру Фудбалског Савеза Србије у Старој Пазови одржана је конференција поводом завршетка пројекта “Развој нове генерације спортских навијача“. Пројект се спроводи под окриљем Ерасмус фонда а пројекат су подржали званично и Фудбалски Савез Србије, Министарство просвете, накуке и технолошког развоја, као и градски секретаријати града Београда за спорт и омладину и за образовање и дечију заштиту.
Координатор пројекта је Удружење навијача “Џентлмен“ из Београда а партнери на пројекту су фудбалски клуб Локомотива из Београда, невладина организација “Астери“ из Грчке и невладина организација “Центар за интеркултурални дијалог“ из Северне Македоније. Подршку реализацији пројекта пружају и домаћи стручни консултанти, доктори наука у својим областима др.Марија Ђорић, др. Божидар Оташевић и др. Иван Ђорђевић.

Представници удружења навијача “Џентлмен“ Срђан Бабић и Владимир Мијаиловић представили су главне активности на пројекту као и циљ пројекта који је да се кроз едукативне радионице са ученицима осмих разреда београдских основних школа подигне свест о узроцима лошег понашања у навијачком свету, да се деца едукују о исправном понашању на стадионима и спортским приредбама а такође да се промовишу искуства о добрим праксама у навијаштву као и промоција навијања за репрезентацију своје земље.

Кроз радионице спроведене су анонимне улазне/излазне анкете као и фокус групе са ученицима што ће допринети бољем разумевању проблематике и олакшати даљи рад институција у спречавању хулиганизма, насиља и осталих лоших појава које прате спорт у самом настајању, односно кроз рад са школском децом. Анализе анкета, закључке и опсервације са радионица у школама представио је др. Божидар Оташевић, стручњак за област криминалистике и предавач на полицијској академији у Београду и Правном факултету у Крагујевцу. Као најзанимљивији показетељи из анкета су податак да се 7% анкетираних ученика изјашњава као припадник навијачке групе, а занимљиво идентичан проценат од 7% анкетираних тврди да радионице оваквог типа нису корисне. Оно што позива на опрез и акцију је податак да је 78% анкетираних ученика изјавило да их никада у школи нико није упознао са проблемом насиља навијачких група. Такође 83% ученика изјавило је да су им радионице били корисне или веома корисне.

Активности на пројекту у Грчкој и Северној Македонији представили су чланови пројектног тима Танyа Кyриакидоу и Бесарт Шабани.

На скупу су се обратили и представник Фудбалског Савеза Србије Александра Ћуповић, представник градског секретаријата за спорт и омладину Весна Зирић као и директор ОШ Карађорђе Обрад Дракулић. Закључак представника директора школа је био да обавезно треба радити и са млађом децом јер је из искуства могао да види да су ученици од 14 година (осми разред) већ под утицајем навијачих група.

Заједничи закључак свих учесника скупа је да се поред превентивних и репресивних мера на сузбијању хулиганизма и негативних појава у навијачком свету у нашем региону, превасходно мора радити на едукацији ученика и млађих генерација јер ће се једино тако остварити дугорочно остварив ефекат да имамо стадионе и хале ослобођене од хулигана и насилника.

Исказана је жеља свих страна да се наставе и подрже овакве активности и на националном нивоу.

Извор вести: fss.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ