Гојковић обишла Владичански двор и родну кућу Доситеја Обрадовића

Гојковић обишла Владичански двор и родну кућу Доситеја Обрадовића Београд/Темишвар/Чаково, 27. јул 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић обишла је данас, у оквиру посете Румунији, Владичански двор у Темишвару и спомен-кућу Доситеја Обрадовића у Чакову.

Гојковић се у Владичанском двору састала са владиком Лукијаном, епископом будимским и администратором Епархије темишварске, са којим је разговарала о очувању културно-историјске баштине.

Она је посетила Чаково, у којем је рођен Доситеј Обрадовић и спомен-кућу овог српског просветитеља и реформатора.

Министарство културе и информисања помогло је обнову ове спомен-куће, где ће, након завршетка свих радова, бити представљена поставка посвећена нашем просветитељу.

Потпредседница Владе је јуче у Националном уметничком музеју свечано отворила изложбу „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске”, што је резултат добре сарадње Србије и Румуније у области културе и традиционалног пријатељства два народа и двеју држава.

На изложби су представљена дела великих српских сликара – Саве Шумановића, Милана Коњовића, Паје Јовановића, Петра Добровића, као и првог српског литографа Анастаса Јовановића, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ