Гојковић отворила изложбу о Николи Тесли у Трсту

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је у Трсту изложбу под називом „Никола Тесла: Човек из будућности”, посвећену великом српском изумитељу и научнику.

Гојковић je том приликом истакла да Србија и наше друштво имају обавезу да на сваки начин негују и чувају успомену на лик и дело великана чија се целокупна оставштина чува у Музеју Николе Тесле у Београду.

Ресорно министарство препознало је значај ове изложбе и укључило се у њену организацију. Ово није само испуњавање наше обавезе према Николи Тесли, већ и лепа прилика да у граду, који је вишеструко значајан за европску и српску културу, потврдимо колико је култура значајан алат за јачање међународних односа, навела је она.

Потпредседница Владе је напоменула да није случајно да се изложба посвећена том проналазачу одиграва у „граду науке“, у коме је српска заједница оставила дубок траг, што јој даје додатну вредност и симболику.

Она је указала на чињеницу да Никола Тесла спада у посебну групу оних који су својом даровитошћу задивили не само савременике, већ и успели да искораче у сазвежђе вечности и бесмртности, и додала да феномен Тесла и 80 година од његовог одласка наставља да привлачи научнике и уметнике.

Oва изложба, како је указала, покушаће да нам, из свог угла, приближи животни пут, пренесе дух времена у коме је стварао и утицај који је остварио, при чему ће пажњу публике извесно привући и неки од модела изума који су донели прекретницу у светској науци.

Гојковић је скренула пажњу на речи највећег светског проналазача прошлог миленијума које гласе: „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина“.

Према њеним речима, једна од најзначајнијих Теслиних заслуга је увођење наизменичне струје у широку употребу, те да је читав развој електротехнике базиран на његовим изумима заснованим на наизменичној струји.

Опус од приближно хиљаду проналазака и патената обухвата и индукциони мотор, трофазни систем за пренос електричне енергије, генератор и трансформатор за струје високе фреквенције (Теслине струје) и многе друге изуме, навела је потпредседница Владе.

Отварању изложбе, у организацији Удружења српске културне омладине из Трста и сарадњи са Музејом Николе Тесле из Београда, присуствовали су и председник Регије Фриули Венеција Ђулија Масимилиано Федрига, градоначелник Трста Роберто Дипиаза и секретар за културу тог града Ђорђо Роси.

Такође, присуствовали су и председник Српске православне црквене општине у Трсту Златимир Селаковић, директор Музеја Никола Тесла у Београду Ивона Јевтић и председник Удружења српске културне омладине Илија Јанковић.

Гојковић отворила изложбу о Николи Тесли у Трсту

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ