Градоначелник посетио Лукино Село – мала заједница вредних домаћина, који поштују свој рад, али и оно што за њих чини град 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, данас је трећи пут посетио Лукино Село, у оквиру радне активности “Да нам села буду ближа”. Састанку у месној заједници присуствовали су, испред Града Зрењанина, и заменик градоначелника Саша Сантовац, чланови Градског већа Маринел Мендреа и Јожеф Стојко, начелница Одељења привреде у Градској управи Јелена Травар Миљевић, као и руководиоци јавних комуналних предузећа. Након састанка, уприличена је посета пољопривредном газдинству Едит Бакош, у ком се сложно бави производњом 12 чланова из две породице.

Градоначелник је истакао да је Лукино Село осмо насељено место које посећује у оквиру трећег годишњег циклуса активности “Да нам села буду ближа”. Лукино Село је најмање насеље на градској територији, али са пуно сигнала да је одлив становништва заустављен и да село полако оживљава.

– У питању је мала заједница, али заједница јако вредних људи, који поштују и оно што за њих чини град, али пре свега, поштују сопствени рад и поштују се међусобно. Оно што је и овде нека тенденција, јесте долазак људи са стране, који купују плацеве, тако да се наметнула потреба за додатним инфраструктурним радовима. Након ревитализације коловоза у главној улици, морамо наставити радове према Ечки и растеретити теретни саобраћај који је овде присутан на начин који није баш у складу са саобраћајним прописима – истакао је градоначелник и поменуо и друге, мање инфраструктурне пројекте о којима се разговарало.
– Има потребе за “лежећим полицајцима”, поправком објеката у јавној својини, што ћемо свакако решити у току ове године. Такође, као одличан пример успешне производње у Лукином Селу, посетили смо пољопривредно газдинство Бакош. Поред тога што обрађују велике површине под поврћем, имају и децу која се баве спортом, чланови су нашег рвачког клуба “Пролетер”, са преко 100 освојених медаља на такмичењима. Драго ми је да могу да видим да они истовремено цене и рад њихове породице, пољопривредну делатност, а такође се и успешно баве спортом – рекао је још градоначелник.

Пољопривредно газдинство Бакош се, између осталог, бави и производњом куваног парадајза и од почетних 30 литара, прошле године су тржишту испоручили 6.000 литара, са потражњом која и даље расте. То је, по речима градоначелника, још један показатељ да пољопривредна производња и породица у сеоским месним заједницама имају перспективу.

Носилац домаћинства, Едита Бакош, истакла је да је у Лукином Селу и рођена и да је наставила да се бави производњом коју је засновала њена породица. Обрађују око 50 хектара земље, производе купус, парадајз, паприку, и цвеће, у отвореној и пластеничкој производњи.

– Сваке године повећавамо производњу куваног парадајза, јер начин на који га спремамо, испоставило се, одговара тржишту и потражња расте. За ову сезону планирамо количине веће од 6.000 литара – каже она и додаје да њена и братова породица, заједно с родитељима и са по троје деце, броје 12 чланова.
– Свако доприноси производњи на свој начин и сви учествујемо, и када смо сложни и свако ради свој посао, од њега може да се живи. Често то изгледа као да смо три различита света, али свако од нас тачно зна шта треба да ради. Производе пласирамо углавном у Зрењанину, сарађујемо са добром велепродајом, а имамо и тезгу и локал на Централној пијаци – истиче Едита Бакош.

Председник Савета месне заједнице Лукино Село Јожеф Бакош рекао је да честе посете градоначелника, кроз акцију “Да нам села буду ближа”, доприносе да се решавају одређени проблеми у селу.
– Асфалтирали смо и проширили пут, очистили депонију на коју се отпад бацао педесет година, захваљујемо се граду Зрењанину на сарадњи, заједнички ћемо радити даље оно што можемо. Имамо потребе за водом и гасом, то нас највише питају они који се досељавају. Обећана нам је изградња еко-чесме, а гас за домаћинства ћемо решавати са предузећем “Србијагас”, надамо се да ћемо га добити заједно са осталим селима која то очекују, а где је прошла гасна мрежа – објашњава Бакош и додаје да интересовање за куповину кућа и плацева показују Београђани, да се доселио један мештанин из Холандије, да има и заинтересованих Кинеза…Извор вести: zrenjanin.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ