Хеликоптерска јединица МУП-а у Грчкој показала обученост и одговорност

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александар Вулин дочекао је данас на аеродрому припаднике Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова који су протекле седмице на острву Евија и на Пелопонезу помагали у савладавању ватрене стихије која је погодила Грчку.

Вулин је указао на то да пожар није могао да пробије и угрози становништво тамо где су били српски ватрогасци и пилоти, који су, како је нагласио, од грчких домаћина добили похвале са највишег нивоа, од председнице Грчке, председника Владе, до ресорног министра.

Сви су рекли да без Срба ово не би било тако успешно и да су од нас помоћ очекивали као од браће, али да су јој се и највише обрадовали, рекао је министар.

Он је додао да су се српским ватрогасцима и пилотима обрадовали и становници Евије, који су искрено захвални на томе што је неколико села и градова спасено само захваљујући ангажовању српских ватрогасца и пилота.

Поносан сам на пилоте и Хеликоптерску јединцу, који 18 дана нису видели породице и који су без и једног питања зашто и куда треба да иду били тамо да помогну онима којима је тешко, рекао је министар, указавши на то да је овога лета Србија показала колико је промењена, колико је боља и успешнија.

Према његовим речима, пре неколико година нисмо могли ни да сањамо о томе да ћемо сами успети да гасимо пожаре на својој територији, а сада смо помогли Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Републици Српској и Грчкој.

Само у Србији смо угасили 850 пожара на отвореном, а Хеликоптерска јединица је учествовала у неколико најтежих пожара на Црном врху и околини Нове Вароши, рекао је министар и додао да пожари у Северној Македонији не би били смирени тако брзо и ефикасно да није било људи из Хеликоптерске јединице Министарства унутрашњих послова.

Вулин је оценио да смо у Грчкој, гашењем пожара на Евији и Пелопонезу, показали колико смо опремљени, обучени и изнад свега посвећени послу.

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић истакао је да су припадници ове јединице у континуитету последњих 18 дана са два или три хеликоптера, у зависности од ситуације, били ангажовани на гашењу шумских пожара у Србији, Републици Српској, Северној Македонији и Грчкој.

Недић је навео да је гашење пожара једна од најзахтевнијих операција рада и нагласио да је сарадња са грчким јединицама била одлична, те да је нашој јединици указано посебно признање од ескадрона који је опремљен ловцима.

Он је истакао да је у односу на друге операције, гашење пожара које су имали у Грчкој било сложеније због мора, што је захтевало детаљније одржавање мотора и прање компресора свакога дана.

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова има вишедеценијску добру сарадњу и координацију са сектором за ванредне ситуације Руске Федерације и кроз ту сарадњу је прошла обуку да на малом простору пречника од пет километара дејствује са четири хеликоптера и два авиона категорије Иљушин или Беријев.

Хеликоптерска јединица МУП-а у Грчкој показала обученост и одговорност

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ