Хотелски комплекс у Врањској Бањи прекретница за српски туризам

Хотелски комплекс у Врањској Бањи прекретница за српски туризам Врањска Бања/Врање, 25. јул 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас, у оквиру посете Пчињском округу, Врање и Врањску Бању, у којој се гради један од најмодернијих хотелских комплекса у Србији, који ће вратити популарност једној од најлепших бања наше земље.

Брнабић је том приликом истакла да је овај пројекат, који ће бити завршен 2023. године, од стратешког, капиталног значаја не само за Врањску Бању, већ и за цео српски туризам.

Драго ми је што сам данас овде. Присуствовала сам и потписивању уговора између „Миленијум тима“ и међународног америчког бренда „Мериот“, под којим ће бити ови хотели и од тада ми је жеља да дођем и видим како напредују радови, навела је она.

Премијерка је указала на то да је ово комплекс какав ћемо по први пут имати у Србији, он ће нас ставити на европску мапу туристичких дестинација и биће прекретница за Србију као туристичку дестинацију.

Наиме, како је прецизирала, хотелски комплекс у вредности од 90 милиона евра ће запошљавати 350 људи, а биће изграђен у четири фазе, од којих прва подразумева хотел величине 40.000 квадрата са 190 соба и осталим садржајем, међу којима ће бити и конгресна сала, највећа у нашој земљи.

Према њеним речима, овај хотел ће нам отворити нова врата и биће прекретница за српски туризам, јер ће нам долазити туристи велике платежне моћи, који ће се заинтересовати и за друге бање.

Она је оценила да је ова инвестиција огромна шанса и за Врање, у којем ће бити потребно радити на додатним капацитетима, али и на додатним садржајима.

Држава ће, како је поручила, подржати тај пројекат на сваки начин, и у том смислу навела да се гради и петља како би се лакше долазило са ауто-пута, односно Коридора 10.

Такође, држава ће подржати и све остало што можемо да урадимо са локалном самоуправом, као што је сређивање шеталишта, зеленила, канализације, грејања, што се већ и ради како би до 2023. све било спремно, поручила је премијерка.

Брнабић, која је данас обишла и Трговиште, оценила је да би и за то место могло доста тога да се уради у смислу туризма, посебно јер се налази на осам километара од границе са Северном Македонијом.

Председник Општине Врањска Бања Драган Сентић истакао је да ће 350 људи добити посао у том комплексу, што ће задржати младе људе у Бањи.

Он је оценио да ће овај хотелски комплекс учинити једну од најтоплијих бања у Европи туристичком дестинацијом не само у оквирима Србије, већ Балкана, и додао да се цео комплекс, вредан 90 милиона евра, гради захваљујући "Миленијум ризортсу".

Овај комплекс биће грађен у четири фазе – прва фаза обухвата изградњу хотела до 2023. године, а све остале фазе, од којих у последњу спадају шумске куће, односно шумске виле, биће завршене до 2026. године, објаснио је Сентић.

Према његовим речима, до сада је у Врањској Бањи изграђено шеталиште са баштама и фонтанама, а урађено је и много тога на сређивању путне инфраструктуре.

Председница Владе је посетом Врању завршила дводневну посету Пчињском округу, уз оцену да је доста тога урађено, да има још да се ради, али да је задовољна јер су животни услови грађана знатно побољшани.

Она је обишла постројење за пречишћавање отпадних вода у селу Ћуковац, затим Здравствени центар Врање, где је у току замена котларница које ће убудуће бити на биомасу, а присуствовала је и потписивању Уговора за додатну опрему за јавно комунална предузећа између Министарства за заштиту животне средине и Града Врања.

Брнабић је навела да очекује да се у Врање врати макар још једном до краја године, како би отворила постројење за пречишћавање отпадних вода, инвестиције вредне 16 милиона евра.

Према њеним речима, оно што је важно код тог постројења јесте што ће бити урађена комплетна канализациона мрежа кроз коју ће се пречишћена вода уливати у реку.

Завршићемо и музеј у Врању, јер сматрам да је културни садржај веома важан и зато сам инсистирала на томе да се среди позориште, пренела је премијерка и додала да је са руководством града разговарала и о томе шта се може урадити за иновациону инфраструктуру.

Она је указала на то да се проблеми на које су јој се грађани у ова два дана жалили разликују од општине до општине.

У том смислу, како је истакла, Босилеград је фокусиран на привреду и локалне путеве, Трговиште на туристичке потенцијале и то на прекогранични туризам, јер су свесни да ће у њихово место тешко доћи инвеститор.

У Прешеву и Бујановцу је много проблема, нагласила је председница Владе и напоменула да је то због тога што представници Срба не учествују у локалној власти и немају шансе да кандидују своје пројекте.

Насеља где живе Срби немају водовод, канализацију и нема идеје ни да се гради, упозорила је она и најавила да ће са Координационим телом за Прешево, Медвеђу и Бујановац разговарати о томе како би ти проблеми могли да се реше.

Брнабић је, одговарајући на питање како ће се решити проблем „Геоx“-а, објаснила да инвеститор има огромне проблеме, који су делом проузроковани вирусом корона, али и тиме што је то радно интензивни инвеститор.

Наиме, код радно интензивних инвеститора трошкови се великим делом своде на плате радника, а у Србији је порасла просечна плата у односу на 2014. годину када су они дошли, предочила је премијерка.

Према њеним речима, компанија „Геоx“ је дошла у Србију јер смо били дестинација где је јефтина радна снага, уз напомену да ћемо у у будућности имати проблем што ће расти плате код нас, а радно интензивни инвеститори ће кренути да се селе.

Уколико и одлуче да оду из Србије, држава ће бити ту да помогне и то заменом инвеститора, тако да ће сви људи наставити да раде, односно неће остајати без посла, поручила је она.

Брнабић је најавила и да ће следећег викенда обићи Јабланички округ како би се у том делу земље упознала са проблемима грађана.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић је оценио да премијеркина посета Пчињском округу доказује да држава равномерно размишља о свим деловима земље.

Он је изразио задовољство што ће Врање бити један од првих градова у Србији који ће имати постројење за пречишћавање отпадних вода, и оценио да не би било многих капиталних пројеката који се граде у овој локалној самоуправи без сарадње и подршке државе.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ