Једном очишћене депоније морају остати чисте

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић присуствовала је данас, са председником општине Врбас Предрагом Ројевићем, почетку радова на уклањању сметлишта у селу Куцура, у овој општини.

Вујовић је рекла да се наставља са великом акцијом чишћења широм Србије у којој ће бити очишћено 500 дивљих депонија у 43 локалне самоуправе.

Указавши на проблем да се више пута изнова чисти иста депонија, министарка је рекла да је изузетно важно да једном очишћене депоније и остану чисте и да се зато морају појачати контроле.

Она је указала на то да се уз подршку Министарства у општини Врбас чисте четири дивље депоније, додајући да је депонија у Савином селу већ очишћена, а поред Куцуре, чисте се и сметлишта у Змајеву и Равном селу.

За те сврхе сада је издвојено око 1,3 милиона динара, од чега је суфинансирање Министарства 1,1 милион, док остатак чини учешће општине Врбас, објаснила је Вујовић.

Ове локације су много пута до сада очишћене али су појединци поново непрописно одлагали различит отпад. Зато апелујем на сваког појединца у Србији, као и на привреду, да односе отпад на градске депоније које су за то предвиђене. Таква депонија постоји и у Врбасу и може да прими сав отпад који смо видели на дивљој депонији. Како се не би стално враћали на почетак, неодговорне ћемо кажњавати, упозорила је министарка.

Са друге стране, поручила је она, наставићемо да чистимо дивље депоније и следеће године, и сваке наредне, све док их све не очистимо, јер на тај начин поправљамо и квалитет ваздуха, земље, воде, у зависности од тога где се сметлишта налазе.

Вујовић је нагласила да је екологија један од главних приоритета Владе, додајући да нема града и општине у Србији у којима се тренутно не реализују еколошки пројекти који су од суштинског значаја за чистију будућност.

Једном очишћене депоније морају остати чисте

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ