Једнострани потези Приштине обесмишљавају дијалог

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је од доласка у Њујорк на заседање Генералне скупштине УН имао веома значајне сусрете, међу којима је и радна вечера код високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља.

Селаковић је истакао да је Борељу још једном изнео став Владе Србије и председника Александра Вучића поводом кризе на северу Kосова и Метохије.

Он је пренео да је сусрет са Борељом, са којим је разговарао о актуелним дешавањима у региону и европској перспективи за Западни Балкан, био још једна прилика да изнесе став Београда који је познат поводом кризе на северу Kосмета и посвећеност државног врха очувању и изградњи мира, стабилности и безбедности, укључујући и безбедност Срба у покрајини.

Изразио сам наше неслагање и неприхватљивост изјава у којима се подједнако Београд и Приштина, као да су једнако својим активностима допринели актуелизацији ове последње кризе, позивају на смиривање тензија и да поставим питање шта смо ми то урадили да би до тих тензија дошло, пренео је министар.

Такође, он је указао на то да је Београд и те како посвећен дијалогу, али и да неће прихватати никакве једнострано наметнуте потезе, поготово кроз криминалне активности, подвукавши да такви потези обесмишљавају дијалог.

Шеф српске дипломатије је нагласио да Београд жели да настави дијалог, али да је потребно да се ствари врате на стање пре последњих дешавања.

Према његовим речима, сусрет са Борељом је био и прилика да се чује нешто више о ономе како он, као први човек европске дипломатије, види даље активности ЕУ у односу на Западни Балкан.

Селаковић је пренео да је делегација Министарства спољних послова од доласка у Њујорк остварила неколико веома значајних сусрета, те да је имао прилику да се сретне са министрима спољних послова Туниса, Естоније, Боливије, Словеније и Гвинеје Бисао.

Састанци се настављају са колегама из различитих држава, а за данас је планиран сусрет са министром спољних послова Kипра, најавио је он.

Једнострани потези Приштине обесмишљавају дијалог

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ