Конкретни кораци на даљем развоју сарадње са РС у области ИКТ и информисања

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Дејан Ристић боравио је, са члановима делегације, 20. и 21. јуна у радној посети министарствима Владе Републике Српске.

Ристић је у Бањалуци одржао низ састанака са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојаном Випотником, министром за научно-технолошки развој и високо образовање Жељком Будимиром, министарком просвете и културе Жељком Стојичић, министром саобраћаја и веза Недељком Чубриловићем и министром унутрашњих послова Синишом Караном.

На састанцима, којима су приствовали и државни секретар Министарства Милан Добријевић, помоћник министра Катарина Томашевић, руководилац Националног контакт центра за заштиту деце на интернету Емина Бековић и шеф Кабинета министра Станко Дебељаковић, детаљније су разматрани модалитети сарадње, која је дефинисана током сусрета у оквиру недавног Свесрпског сабора.

Истовремено, на позив Министарства информисања и телекомуникација Републике Српске, у Бањалуци су боравили и вршилац дужности директора ЈП ,,Пошта Србијеˮ Зоран Анђелковић, вршилац дужности генералног директора РТВ Војводине Горан Караџић, директорка Новинско-издавачког предузећа ,,Панорама – Јединствоˮ Рада Комазец, вршилац дужности директора ЈП ,,Емисиона техника и везеˮ Сава Савић и вршилац дужности директора АМРЕС Бојан Јаковљевић.

Они су са својим партнерима у Републици Српској такође конкретизовали договоре постигнуте током одржавања Свесрпског сабора.

Током поменутих бројних састанака, договорен је читав низ активности, које се односе на пружање снажне и континуиране подршке Републици Српској у оквиру убрзаног развоја ИКТ сектора и целокупне дигиталне агенде, сарадње у области јавног информисања, са посебним акцентом на обогаћивању програмских садржаја и јачање инфраструктуре Радио-телевизије Републике Српске, као и заштите деце на интернету.

Такође, договорена је постепена имплементација најзначајнијих е-сервиса који већ увелико функционишу на подручју Србије, и то посебно оних у области привреде (грађевинарство), научноистраживачке делатности, информационог друштва и информационе безбедности.

Ристић је присуствовао и представљању најновијег броја књижевног часописа ,,Стремљењаˮ, који већ 64 године објављује Новинско-издавачко предузеће ,,Панорама – Јединствоˮ са седиштем у Приштини, а гостовао је и у програму Радио-телевизије Републике Српске.

Овом посетом и конкретизованим договорима дат је снажан допринос даљем убрзаном развоју сарадње између Србије и Републике Српске, који за свој основни циљ има свеукупни интензивни напредак Републике Српске у бројним областима, наводи се у саопштењу Министарства информисања и телекомуникација.

Аутор фотографија: МиТ

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ