Континуирана подршка очувању културног и историјског наслеђа Хиландара

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је данас да ће се, усвајањем Предлога закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар, осигурати подршка Србије у очувању тог манастира, који је 2004. године тешко оштећен у катастрофалном пожару.

Гојковић је, образлажући поменути документ у Скупштини Србије, објаснила да предложени закон предвиђа помоћ у обнови и реконструкцији делова манастира страдалих у пожару, као и очувању свих његових других делова, укључујући нематеријално културно наслеђе.

Подршка државе Хиландару у последњој деценији није била упитна, али сада стварамо могућност да по први пут имамо сталну, извесну и сигурну финансијску подршку буџетским средствима, истакла је она.

Према њеним речима, Србија ће спроводити програме који се односе на очување историјских, верских и културних традиција манастира, а поред тога помоћи ће и обнову постојећих објеката и изградњу нових.

Потпредседница Владе је навела да ће обавеза Србије бити и да преко својих надлежних органа учествује у организацији прослава значајних датума из историје манастира.

Она је указала на то да овај законски предлог дефинише да Влада образује Комисију за манастир Хиландар, као посебно радно тело, напоменувши да слична комисија постоји и сада и да је састављена од највећих стручњака из области културног наслеђа.

Гојковић је рекла да ће се средства за подршку овом манастиру опредељивати за сваку текућу годину законом којим се утврђује буџет Србије.

Она је навела податак да је Србија до сада за обнову Хиландара определила 1.767.000.000 динара, од чега појединачно највише у овој години – 360 милиона динара, пре свега захваљујући председнику Републике Александру Вучићу.

Континуирана подршка очувању културног и историјског наслеђа Хиландара Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ