Момировић честитао Дан грађевинара

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић упутио је честитке поводом Дана грађевинара који се обележава 8. августа:

„Данас када се у Србији гради највише у њеној савременој историји на преко 80.000 активних градилишта, данас када у Србији нема незапослених грађевинских радника, желим да се захвалим и честитам Дан грађевинара свим запосленима у водећој грани српске привреде.

У овом тренутку пројектујемо и градимо око 1000 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. Вредност инвестиција у саобраћајну инфраструктуру је око 23 милијарде евра, што представља скоро половину српског бруто друштвеног производа.

Инвестирамо пола милијарде евра у развој водног саобраћаја и водних коридора, као и у развој лука на Дунаву и Сави. Данас реализујемо највећи и највреднији пројекат у Југоисточној Европи – брзу пругу од Београда до Суботице, као дела железничког коридора до Будимпеште, где ће грађани између Београда и Новог Сада, два највећа града у Србији, путовати свега тридесет минута, најмодернијим швајцарским брзим возовима.

Грађевинарство је од почетка године једна од кључних компоненти привредног раста Србије. Извесно је да ћемо и у трећем кварталу имати додатно убрзање раста нашег сектора, и то за око 30 одсто. Покренути пројекти омогућиће грађанима Србије безбедан, брз и модеран пут према свим значајнијим урбаним и пословним центрима у земљи и региону, а привреди неупоредиво лакши приступ старим али и новим тржиштима.

Добра мрежа путева предуслов је и за још већи ниво страних директних инвестиција. Хвала свим грађевинским радницима, без којих реализација ових пројеката не би била могућа. Ти вредни људи показали су да се изградња модерне Србије и у најтежим тренуцима пандемије не може зауставити. Зато ћемо и у будућности наставити да градимо Србију модерних саобраћајница и тако додатно подстаћи долазак нових инвеститора, креирање нових, али и квалитетнијих радна места са вишим нивоом плата и бољим условима рада за наше грађане“, наводи се честитки Момировића.

Момировић честитао Дан грађевинара

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ