Наставак успешне сарадње са компанијом „Бехтел“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са председницом компаније „Бехтел“ за рударство Ели Мекадам о сарадњи у овом сектору, пројектима које ова компанија реализује у Србији и новим инвестицијама у области енергетике.

Михајловић је навела да је визија председника Србије Александра Вучића, Владе и тог министарства зелена, здрава и развијена Србија, истакавши да су то приоритети који ће обезбедити енергетску сигурност, стабилност и независност.

Према њеним речима, Зелена агенда је модел раста, а из енергетске транзиције ћемо изаћи снажнији и развијенији.

Желимо да унапредимо рударски сектор, јер је много могућности за нова улагања и нове компаније, попут „Бехтела“, што значи и већи удео рударства у БДП-у и нова радна места, рекла је она, изразивши наду да ће бити настављена добра сарадња са том компанијом.

Потпредседница Владе је, говорећи о новим пројектима у области рударства, истакла да ће реализација свих пројеката бити условљена испуњењем високих стандарда заштите животне средине.

Она је указала на то да је пројекат „Јадар“ стратешки важан не само за рударство, већ и за комплетну привреду у Србији, при чему је изразила уверење да ће бити испуњени сви услови у складу са највишим стандардима заштите животне средине и да ћемо имати рудник јадарита, односно литијума.

Према њеним речима, наш циљ је да имамо комплетан ланац производње литијума, фабрику литијумских батерија и фабрику електричних возила.

Михајловић је предочила да нови Закон о коришћењу обновљивих извора енергије представља основу за нови инвестициони оквир, као и да постоји простор за сарадњу са „Бехтелом“ у реализацији пројеката у изградњи нових ХЕ, ветроелектрана и соларних електрана.

Мекадам је нагласила да та компанија подржава визију и циљеве које је Србија зацртала у процесу енергетске транзиције, изразивши задовољство због тога што постоји могућност да „Бехтел“ буде део те визије о зеленом рударству, зеленој енергетици и одрживој економији.

Састанку, на којем је постигнут договор о томе да разговори о сарадњи компаније „Бехтел“ са Министаством буду интензивирани, присуствовао је и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, који је истакао да постоји велики простор за то да Србија постане примамљивије место за нове инвестиције, и то не само из САД, већ и из ЕУ.

Наставак успешне сарадње са компанијом „Бехтел“

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ