Наставити борбу за женска права

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић подсетила је на то да су се на данашњи дан 1945. године жене у Југославији избориле за право гласа, али да борба за женска права још траје.

Михајловић је истакла да данас, 76 година касније, борба за родну равноправност и бољи положај жена у друштву и даље траје. Јер, све док иједна жена трпи насиље, док је мање плаћена за исти посао или економски зависна од мушкарца, наш посао није завршен.

Иако жене у Србији већински завршавају факултете и докторате, 14,7 одсто мање жена је запослено у односу на мушкарце, више од 300 жена је настрадало у породичном и партнерском насиљу у последњих 10 година, а оне су и неретко изложене дискриминацији на послу и у друштву само зато што су жене, указала је она.

Према њеним речима, зато немамо право да одустанемо од борбе за женска права, како због свих жена које су се бориле за већа права, тако и због генерација девојчица и жена које тек долазе.

Наша визија је друштво једнаких шанси. Боримо се за заједницу једнаких могућности и за жене, као и за мушкарце, јер само такво друштво може да напредује, поручила је Михајловић.

Наставити борбу за женска права Аутор: Танјуг (архива)

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ