Нова енергетска политика за успешну енергетску транзицију

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је данас да је циљ нове енергетске политике успешно управљање променама које доноси енергетска транзиција, али и да будућим генерацијама оставимо енергетски стабилну државу и чистију животну средину.

Михајловић је у интервјуу за ТВ КЦН истакла да ресорно министарство хоће да учини све што је у могућности да се у Србији живи здравије, али и да имамо довољно електричне и топлотне енергије.

Она је навела да је енергетска безбедност за сваку државу од великог значаја, јер кад нема довољно електричне и топлотне енергије то ствара друге економске, политичке и остале проблеме.

Енергетика јесте политика, а не само економија. Данас када знамо да се Србија брже загрева од планетарног просека, морамо да направимо планове за наредни период, објаснила је потпредседница Владе.

Према њеним речима, због тога је Министарство креирало нови законодавни оквир – посебан закон у области обновљивих извора енергије, нови закон у области енергетске ефикасности и нову енергетску стратегију до 2050. године, а у припреми је интегрисани план за климу и енергетику.

То су све процеси који не могу одмах да дају резултат, али је потребно да се с њима почне. Све што радимо утиче на животну средину. Можда овог тренутка то не утиче на нас, али ће утицати на нашу децу, тако да би требало да учинимо све што можемо да будућим генерацијама оставимо енергетски стабилну и чистију државу, рекла је Михајловић.

Према њеним речима, свака промена, а посебно тако велика као што је доношење нове енергетске политике, ствара отпоре и то се дешавало и у ранијим ресорима.

Када смо пре шест година започињали причу о електронској грађевинској дозволи и били међу последњим земљама у свету у тој области, постојала је неверица и у самој влади да ће се донети закон и да ће постојати електронске грађевинске дозволе. Данас их имамо и девети смо у свету у томе. Отпори увек постоје када се праве промене, напоменула је Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла да питање енергетске безбедности и климатска политика морају да буду изнад сваке политичке приче – можемо да имамо различита мишљења, али у аргументима морамо да будемо јасни, са заједничким циљем да имамо довољно струје и топлотне енергије и да то буде у чистијој животној средини.

Желимо да производимо више енергије из соларних панела, ветропаркова и хидро потенцијала и да у наредним деценијама смањујемо производњу из термоелектрана, јер је то добро за нашу земљу. Зелена агенда није препрека, већ нови модел раста који треба да обезбеди нове инвестиције и радна места, рекла је она.

Михајловић је навела и да ће од данас у Варшави учествовати на министарским састанцима Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ), на којима ће министри из Европске уније, региона и представници Стејт департмента разговарати о глобалним питањима која се тичу климатских промена и енергетске стабилности.

У оквиру састанка у Варшави, планирани су и билатерални састанци на којима ће се са саговорницима из региона, Европе и света разговарати о плановима Србије у процесу енергетске транзиције, могућностима за сарадњу и размену искуства.

Нова енергетска политика за успешну енергетску транзицију

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ