Нова ковид болница у Новом Саду ускоро прима прве пацијенте

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, током обиласка радова на новој ковид болници у Новом Саду, трећој у Србији, да је она завршена за мање од четири месеца и да је градња такве установе са новим, бољим капацитетима, начин да се, уз набакву вакцина, држава бори против епидемије коронавируса.

Вучић је рекао да је поносан на то и да ће нова болница у Новом Саду бити и нешто боља од ковид болница у Батајници и Крушевцу, јер се, градећи те установе, увидело шта је још потребно.

Новосадска ковид болница ће, примера ради, имати банку крви, служиће на понос свих грађана Србије, Војводине, Новог Сада, а олакшаће и ситуацију и у Батајници, јер је био велики притисак на ту, као и на и друге болнице у Београду, рекао је Вучић.

Председник је пренео да та здравствена установа, кошта нешто мање од 28 милиона евра, што је нешто скупље од претходне две, али да ће бити и најбоља.

Према његовим речима квадрат у Батајници коштао је 1. 170 евра, а у Новом Саду коштаће 1. 300 евра, јер је скочила цена грађевинског материјала.

Када дате 30 милиона евра једнократно, а то остане 20 година као богатство којим спашавате животе, то је нешто важно. Проблем је што неки људи мисле да је нормално да буду у болници 10, 20 и 60 дана, јер су наводно платили. Платили смо просечно два дана годишње у болници, јер просечна плата и осигурање покривају толико, све остало иде на трошак државе, а за то мора да се обезбеди добро стање финансија, указао је он.

Вучић је изразио забринутост због раста броја инфицираних коронавирусом, али је истакао да Србија има нижу стопу смртности него други у региону, јер прима 12 до 14 одсто ковид пацијената на болничко лечење, а у Немачкој се, на пример, прима 4 до 4,5 одсто.

Према његовим речима, држава је очекивала раст броја новозаражених због одласка грађана у земље са делта сојем.

Суочићемо се сада са тешким последицама. То није први пут, додао је он, указавши на то да ће се ићи и на трећу вакцину и да од октобра стиже и вакцина Модерна, тако да ће грађани имати могућност да бирају између пет различитих, бесплатних вакцина.

Нова ковид болница у Новом Саду ускоро прима прве пацијенте Аутор: Танјуг Нова ковид болница у Новом Саду ускоро прима прве пацијенте Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ