Ново рухо Војног музеја и Музеја ваздухопловства

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Небојша Стефановић посетио је данас Народни музеј у Београду, где је са директорком Бојаном Борић Брешковић разговарао о плановима за Војни музеј и Музеј ваздухопловства.

Стефановић је том приликом истакао да ресорно министарство жели да инвестира у Војни музеј на Калемегдану и Музеј ваздухопловства како би ове установе добиле ново рухо.

Желимо да Министарство одбране, заједно са стручњацима Народног музеја, али и другим експертима из наше земље, заједно размотре шта можемо да урадимо за ове две војне музејске установе, рекао је он и изразио жаљење што у ранијем добу наша земља није имала довољно средстава за ту намену.

Данас, захваљујући бољој економској позицији Србије, можемо да разматрамо и ову могућност. Желимо да грађани виде огромно уметничко благо које се налази у оба музеја, због чега је Народном музеју упућена молба да се укључи у процес њиховог реновирања, пренео је он.

Према његовим речима, договорено је да заједничка радна група изради један велики и озбиљан пројекат модернизације и унапређења Војног музеја.

Стефановић је изразио очекивање да ће наши стручњаци брзо завршити посао како би се Влади представио пројекат којим ћемо у будућности ревитализовати и на потпуно нови начин представити Војни музеј посетиоцима.

Брешковић је изразила задовољство тиме што је Народни музеј препознат као институција која је учинила огроман напор да унапреди нашу културу.

Она је подсетила на то да ова установа читав низ година није била у прилици да изложи своје благо које можемо данас да погледамо и да је прошла један тежак пут изградње и обнове овог изузетног здања основаног 1844. године.

Брешковић је изразила задовољство због тога што ће Народни музеј имати прилике да сарађује са Војним музејем и Музејем ваздухопловства, како би се заједничким радом унапредила наша култура.

Војни музеј је, како је напоменула, дуговечан музеј и симболизује самосталну Србију, јер га је основао Милан Обреновић.

Током данашње посете Народном музеју, Стефановић је обишао и изложбу "Под златним и плавим небом", а реч је о иконама грчких мајстора од 15. до 19. века.

Ново рухо Војног музеја и Музеја ваздухопловства

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ