Одата пошта словачким војницима стрељаним у Крагујевцу 1918. године

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Зоран Антић предводио је, у оквиру комплекса Словачког војног гробља у Крагујевцу, церемонију одавања почасти словачким војницима стрељаним због побуне у аустроугарској војсци.

Почетком јуна 1918. године дошло је до побуне у редовима аустроугарске окупаторске војске, међу којима је било највише Словака из околине Тренчина, који су били смештени у Крагујевцу.

Побуна је угушена, организовано је суђење вођама побуне и 42 словачка и два чешка војника осуђена су на смрт стрељањем.

Антић је рекао да поступак словачких војника заслужује да буде уписан златним словима на страници наше историје.

Уз највише државне и војне почасти одајемо пошту словачкој браћи на исти начин на који наша словачка браћа, у Петржалки и Великом Међеру у Словачкој, чувају спомен на наше војнике и цивиле интернирце, којих је неколико десетина хиљада страдало у аустроугарским логорима, истакао је Антић.

Амбасадор Словачке Михал Павук је рекао да веома цени то што Град Крагујевац и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања сваке године организују комеморативну свечаност у сећање на словачке војнике.

Амбасада Словачке је посебно поносна на то што је Тренчин град побратим Крагујевца и што се на тај начин негују и развијају добри и пријатељски односи два народа.

Венце су положиле и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Крагујевца, као и удружења и грађани.

Аутор фотографија: minrzs.gov.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ