Одлука Инцка додатно компликује ситуацију у БиХ

Одлука Инцка додатно компликује ситуацију у БиХ Београд, 23. јул 2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да ће одлука одлазећег високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида још више удаљити Сарајево и Федерацију БиХ од ставова Републике Српске.

Брнабић је у интервјуу за агенцију Танјуг, поводом одлуке Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, оценила да је то лоша политичка одлука, која само додатно компликује ситуацију у тој земљи.

Она је рекла да ће том одлуком Инцко изложити све људе и званичнике у РС још већем притиску, и навела да је он ту одлуку донео сада јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој легат, без обзира на то шта ће та одлука донети БиХ.

Премијерка је истакла да је то непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што предвиђа и казну затвора, и поновила да је то нешто што ће направити велики проблем.

Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе, а да нисте разговарали са конститутивним народима, истакла је она.

Председница Владе је указала на то да се Србији спочитава ако изврши измену једног члана закона без јавне расправе, а овде је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Та одлука је понижење за све који живе у БиХ. Грађани БиХ нису то заслужили и то није и не сме бити демократска норма, поручила је Брнабић.

Одлука Инцка додатно компликује ситуацију у БиХ Аутор: Танјуг


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ