Операција „Халијард“ пример пожртвоване борбе српског народа против фашизма

Изасланица председника Републике Србије Александра Вучића и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић присуствовала је данас у селу Бољанић код Добоја обележавању годишњице операције „Халијард“.

Кисић Тепавчевић, која је том приликом положила венац на спомен-обележје, навела је да се данас с поносом сећамо наших славних предака и њихове храбрости, солидарности и хуманости.

Она је указала на то да се операција „Халијард“ сматра за једну од најуспешнијих спасилачких мисија у историји ратова, истакавши да је она пример пожртвоване борбе српског народа против фашизма, али и одраз хуманости и топлине које наш народ носи у себи.

Српски народ је, како је нагласила, тада, као и увек, показао храброст, доброту, да је увек спреман да сачува част и понос свог имена и рода и да помогне када је најтеже.

Према њеним речима, то је био подвиг обичних људи, који су ризикујући своје и животе својих породица, помогли да се спасу савезнички пилоти, иако им је претила фашистичка одмазда.

Министарка је нагласила да су то били људи необичне снаге, племенитости и храбрости и да са поносом можемо да кажемо да и ми носимо њихове гене.

Кисић Тепавчевић је указала на то да операција „Халијард“ представља историјски мост између нас и наших савезника и мост за будућност наших односа са Сједињеним Америчким Државама.

Истрајни у борби за очување националног интегритета и суверенитета, наш задатак је да негујемо односе са другим државама и да у миру стварамо бољу заједничку будућност, у коју су и учесници ове операције веровали, поручила је она.

Обележавању највеће акције спасавања америчких војника изван линија фронта у Другом светском рату, током које је спасено више од 500 пилота, присуствовали су и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, представници Савета министара БиХ, Амбасаде САД и амбасада других држава у БиХ, Фондације „Халијард“ и града Добоја.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ