Отворен хидромелирациони систем „Чачак–Парменац“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Александар Мартиновић отворио је данас у Чачку хидромелирациони систем „Чачак–Парменац“ у Пријевор пољу, чија је укупна вредност приближно шест милиона евра.

Мартиновић је том приликом уручио хидрокључеве корисницима и истакао да је реализација овог пројекта, на који су грађани деценијама чекали, од огромног значаја првенствено за мештане у овом делу Чачка који се баве повртарством, воћарством и узгојем различитих врста житарица.

Министар је навео да систем пре свега служи за наводњавање пољопривредних површина позиционираних уз канал, а осим тога имаће значајну улогу у одбрани од све чешћих поплава и бујица.

Он је објаснио да је реализација пројекта уједно и вид помоћи пољопривредним произвођачима да се прилагоде новим, нажалост отежаним климатским условима, али и подршка у намери да повећају производњу и унапреде квалитет производа.

Мартиновић је подсетио на важност синергије локалних самоуправа и државе, без чије велике помоћи наше општине и градови не могу да се развијају у свом пуном капацитету.

Овај хидромелирациони систем потпуно је дигитализован и аутоматизован, са четири црпне станице, чија је изградња обухватила реконструкцију пет и по километара потпуно девастираног канала, који је некада наводњавао приближно 600 хектара земљишта.

Реконструкцијом канала за наводњавање од Пријевора до црпне станице „Љубић кеј“ изграђенa су 172 прикључка, која тренутно наводњавају приближно 400 хектара најплодније земље, а ради се и на проширењу капацитета.

Пуштању у рад хидромелирационог система „Парменац“ присуствовали су и градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор ЈПВ „Србијаводе“ Горан Пузовић, са којима је министар Мартиновић посетио газдинство Исидоре Богдановић, једне од корисница система за наводњавање „Парменац“.

Они су обишли и радове на црпној станици „Љубић кеј“ и на изградњи система за водоснабдевање „Бресница“.

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ