Отворен Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић отворио је данас Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику, најсавременији заједнички простор за рад будућих технолошких предузетника у том делу Србије.

Поповић је том приликом истакао да ће овде млади иноватори имати могућност да развијају своје предузетничке вештине и размењују знања и искуства како би на најбољи начин довели своје идеје до тржишта.

Они ће, поред најмодерније опреме и простора уређеног по светским стандардима, имати и најснажнију менторску подршку, како из земље, тако и из иностранства, за покретање бизниса и комерцијализацију својих идеја на тржишту, објаснио је министар.

Према његовим речима, жеља је да млади остају у Малом Зворнику, да ту оснују своје породице и граде професионалне каријере, знајући да у свом родном месту имају услове за рад и напредовање.

Министар је навео да је за уређење и опремање овог центра Кабинет којим руководи издвојио 20 милиона динара, и додао да ће овај простор моћи да користе и млади из Републике Српске, посебно оближњег Зворника, где постоји одлична база инжењера на Технолошком факултету.

Сигуран сам у то да ће у будућности овај смарт центар постати једна од водећих установа за развој иновација и дигиталних решења у туризму и заштити животне средине, нагласио је Поповић.

Он је указао на то да је Мали Зворник општина која има велики потенцијал за развој туризма и да ће управо отварањем овог центра општина имати прилику да иновира и развије ову привредну грану и на тај начин допринесе локалној заједници и људима који овде живе.

Смарт сити центар у Малом Зворнику постаје део интегрисаног иновационог екосистема са више од 20 стартап и смарт сити центара и технолошким парковима у Новом Саду, Београду, Нишу и Чачку, нагласио је Поповић и додао да је циљ да корисници ових центара сарађују и размењују идеје и знање.

Према његовој оцени, развој иновационе инфраструктуре широм Србије и њено умрежавање доноси одличне резултате на пољу развоја предузетништва и отварања нових, добро плаћених радних места.

Признања која стижу од Европске комисије, како је нагласио, говоре о томе да је Србија на одличном путу иновационог раста, у коме је чак испред многих земаља Европске уније.

Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић исказао је захвалност министру на томе што је препознао иновационе потенцијале ове локалне самоуправе.

Од данас је Мали Зворник на инoвационој и дигиталној мапи Србије. Овај центар биће нам од велике помоћи, посебно у нашим циљевима развоја туризма и заштите животне средине, закључио је Јевтић.

Смарт сити центар у Малом Зворнику, поред заједничког простора за рад, који се простире на 165 квадратних метара, садржи канцеларијски простор, кухиње, простор за презентације, сале за састанке и видео-конференције, сервер сале и располаже најсавременијом технолошком опремом.

Отворен Регионални иновациони смарт сити центар у Малом Зворнику

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ