Отворена манифестација „Дани Српске у Србији“

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је синоћ у Народном позоришту у Београду манифестацију „Дани Српске у Србији“, која је, како је истакла, још једна потврда чврстих веза Србије и Републике Српске на свим пољима, и то преко њиховог најлепшег облика – културе.

Гојковић је указала и на одличну сарадњу двају министарстава, установа, институција и појединаца, уз напомену да је ова манифестација, која се одржава у 11 градова у Србији, изванредна прилика да се овдашња публика у то увери кроз представе, разноврсне програме и остварења из Републике Српске.

Она је нагласила да су култура и уметност јединствени инструмент за боље повезивање друштава и појединаца, додајући да, када је реч о Србији и Републици Српској, повољна околност за сарадњу представља и чињеница да као народ вековима делимо културни простор, који је истовремено и мултиетнички, што доприноси прожимању и обогаћивању култура и спречава њихову затвореност, монотоност и постепено опадање.

Према њеним речима, отвореношћу своје културе, сталном бригом за све вредно што су нам оставили преци и преношењем тога на будуће генерације, стварамо основу за развој савременог стваралаштва.

То што створимо сада, једнога дана такође ће постати део културног наслеђа. Његово очување и непристајање на заборав сопствене прошлости, уз константно залагање за бољу садашњицу, предуслов су за оптимистичан поглед у будућност, рекла је потпредседница Владе.

Она је указала на важност повезаности Републике Српске и Србије, која је утемељена на заједничком пореклу нашег народа на обе стране, на истој култури, традицији и обичајима, и додала да је заштита културног и националног идентитета српског народа заједнички циљ, који никог не угрожава.

Уверена сам у то да ћемо наставити нашу плодоносну сарадњу, дубоко свесни да је то задатак Србије као матичне државе нашег народа, али и обавеза коју сви ми имамо према прецима и будућим генерацијама, нагласила је Гојковић.

Потпредседница Владе је подсетила на то да су народне скупштине Србије и Републике Српске усвојиле готово идентичне законе о заштити и очувању ћириличког писма, и то на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, чиме је још једном, у оквиру одлуке о заједничком обележавању историјских догађаја и државних празника, исказана жеља да се заједно ради на кључним питањима за национални и културни идентитет.

Ово је важан искорак не само у неговању језичке културе, већ и потврда нераскидивих веза и заједничке политике Републике Србије и Републике Српске, она.

Гојковић је поздравила договор председника Србије Александра Вучића и патријарха српског Порфирија о изградњи великог меморијалног центра на простору Доње Градине, који је подржао и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, оценивши да ће тај центар бити свесрпско светилиште, место сећања на јасеновачке жртве и све друге Србе страдале у злочинима у 20. веку.

Она је том приликом најавила и припрему реализације „Дана Србије у Српској“ како би се представили квалитетни и актуелни садржаји који би створили снажнији потенцијал за проширење сарадње.

Јачање односа Србије и Републике Српске од суштинског је интереса за наш народ. Глобални процеси и историјски токови често нису били благонаклони према блискости једног истог народа који живи са две стране Дрине. Зато је потребно стално подстицати свеобухватну сарадњу у области културе, а нарочито у неговању културе сећања, закључила је Гојковић.

На манифестацији „Дани Српске у Србији“ обратили су се и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и патријарх српски Порфирије.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ