Почела изградња фабрике за производњу кинеских вакцина

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас у земунском насељу Соко Салаш камен темељац за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм", заједничке инвестиције Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата, вредне 30 милиона евра.

Камен темељац су, заједно са председником Републике, положили и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, генерални и извршни директор компаније "Мубадалс" и члан Управног одбора компаније "Група 42" Калдун Ал Мубарак и генерални директор компаније "Група 42" Пенг Сијао.

Вучић је поручио да ће ова српска фабрика бити једна од најмодернијих и да је њена изградња важна за нашу земљу, али и за читав регион, као и да ће кинеска вакцина моћи да се усавршава и у будућности пуни новим компонентама.

Поносан сам на то што ће Србија, у сарадњи са Кином и УАЕ, имати фабрику која ће снабдевати вакцинама и земље региона и Европе, као и што нисмо чекали да нам неко други понуди решење у борби против пандемије, већ што успевамо да решавамо део регионалних и глобалних проблема, истакао је председник.

Он је навео да ће до краја марта наредне године бити завршен први погон где ће се пунити кинеске вакцине, а у другој фази, до 2023. године, биће изграђен и погон у којем ће се производити активна супстанца за вакцину.

У фабрици ће у првој фази радити 180 људи, од којих ће 40 одсто бити високостручни кадрови, а у другој фази биће запослено још 100 радника, рекао је Вучић.

У новој фабрици, која ће се у првој фази простирати на 11.800 квадрата, годишње ће се производити око 30 милиона вакцина, а имаће капацитета за производњу 40 милиона вакцина.

План је да фабрика буде завршена у првом кварталу идуће године, до када ће се пуњење "Синофарм" вакцине радити у Хемофарму.

Свечаности поводом полагања камена темељца присуствовао је и министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар.

Почела изградња фабрике за производњу кинеских вакцина Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ