Подршка ЕИБ у спровођењу Зелене агенде

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са потпредседницом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилианом Павловом о наставку сарадње у рударском и енергетском сектору.

Михајловић је указала на то да је ЕИБ веома важан партнер за Министарство, подсетивши на успешну сарадњу у претходном мандату у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

За нас су ваша подршка и помоћ веома значајне и заједно смо урадили много тога у претходном министарству. Верујем да у енергетском и рударском сектору можемо бити још успешнији, јер смо на почетку важног процеса за цео регион, а реч је о енергетској транзицији, поручила је она.

Према њеним речима, поред актуелних пројеката, као што је изградња гасне интерконекције Србија–Бугарска и пројекта „паметних бројила“, много је простора за нашу сарадњу у области обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности.

Михајловић је предочила да је постављено неколико кључних стубова – како да повећамо енергетску ефикасност и то радимо са грађанима и домаћинствима, увели смо аукције са циљем да привучемо још инвестиција у ОИЕ, а развијамо пројекте у геотермалној енергији.

Павлова је изразила задовољство због наставка успешне сарадње, као и захвалност Влади Србије и Министарству на посвећености спровођењу Зелене агенде и енергетске транзиције.

Можете рачунати на нашу помоћ и подршку. Када је реч о Зеленој агенди, предлажем да заједно идентификујемо пројекте на којима можемо радити. Ту смо да пружимо и техничку помоћ у припреми и реализацији пројеката, као и да финансијски подржимо пројекте у зеленом сектору, поручила је она.

Потпредседница Владе је упознала Павлову са тим да су усвојени нови закони у енергетици и рударству, те да су у припреми и нова стратегија развоја енергетике и национални план за енергетику и климу.

На састанку је било речи и о субвенцијама за повећање енергетске ефикасности и постављање соларних панела, као и о пројектима изградње нових хидроелектрана.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ