Потписан Споразум о стратешком партнерству Србије и Мађарске

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан потписали су данас у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између две земље, а потписана су и бројна прaтећа документа.

Поменути споразум створиће институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске и реализацију заједничких пројеката у многим областима.

Министaр спољних послова Никола Селаковић и министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађи потписали су Меморандум о сарадњи младих пољопривредника двеју земаља, а министар технологије и иновација Мађарске Ласло Палкович и министарка привреде Анђелка Атанасковић Меморандум о сарадњи у области технологије.

Министри унутрашњих послова Шандор Пинтер и Александар Вулин ставили су потписе на Протокол о мешовитим патролама дуж заједничке границе.

Годишњи план пружања техничко-стручне помоћи Србији у процесу евроинтеграција потписали су министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министри спољних послова Србије и Мађарске ставили су потписе на Споразум о обуци дипломатског кадра, док је Сијарто са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем потписао Споразум о реализацији пројекта брзих путничких бродова који ће саобраћати између две земље.

У седишту Владе Мађарске одржана је заједничка седница двеју влада, којој су претходили бројни билатерални састанци.

Брнабић je, обраћајући се на заједничкој конференцији за медије са премијером Мађарске, изјавила да та земља даје највећу подршку Србији у процесу европских интеграција и да је постала трећи највећи економски и трговински партнер наше земље.

Она је истовремено изразила очекивање да ће укупна робна размена у 2021. години прећи две милијарде евра.

Премијерка је, исказавши захвалност на гостопримству, нагласила да Србија ни са једном земљом није до сада одржала шест заједничких седница двеју влада, као што је то случај са Мађарском.

Она је подсетила на то да је много тога постигнуто од 2014. године, када је одржано прво заједничко заседање двеју влада, када је председник Владе Србије био Александар Вучић, оценивши да је све то довело до данашњег потписивања поменутог споразума.

Постигнут је читав низ заједничких успеха, а пре свега желим да захвалим на политичкој подршци европским интеграцијама, нагласила је Брнабић и додала да се Мађарска отворено и искрено залаже за агенду проширења и даје Србији највећу подршку на европском путу.

Према њеним речима, о посебним билатералним односима говори и Споразум о заједничком коришћењу амбасада и дипломатско-конзуларних представништава, који је раније потписан.

Мађарска je најпоузданији партнер Србије на европском путу, поновила је она и објаснила да нам та земља у сваком тренутку пружа стручну, техничку, развојну и сваку другу врсту помоћи како бисмо се што боље припремили и спровели све што је неопходно.

У том контексту, премијерка је навела да је најбоља сарадња са Министарством за европске интеграције, на чијем је челу Јадранка Јоксимовић, објаснивши да је та комуникација свакодневна и значајна за сваки пројекат.

Са друге стране је политичка подршка, која се огледа у томе да Мађарска сваки пут недвосмислено, на свим форумима који се организују у Бриселу или другде, каже да Србија треба што пре да постане члан ЕУ и притом без задршке даје зелена светла за отварање поглавља, односно кластера за које смо спремни и тиме подстиче убрзање Србије ка ЕУ, подвукла је Брнабић.

Потписан Споразум о стратешком партнерству Србије и Мађарске

Према њеној оцени, односи са Мађарском су на највишем могућем нивоу.

Председница Владе је, када је реч о економској сарадњи, нагласила да има све више мађарских инвестиција, како у Војводини, тако и широм Србије, уз уверење да ће их ускоро бити и више, захваљујући Фонду за инвестиције који промовише долазак страних фирми у Србију.

Према њеним речима, привредна сарадња непрестано расте и само је од јануара до јуна 2021. године извоз у Мађарску достигао 528 милиона евра, односно порастао је 52,8 одсто у односу на исти период прошле године.

Мађарска је стални, отворени партнер који посвећује пажњу како извозу у Србију, тако и увозу робе из наше земље, предочила је премијерка и прецизирала да је увоз растао 11,8 одсто и достигао 586 милиона евра.

Такође, како је додала, Мађарска континуирано унапређује трговинско-робну сарадњу, те се очекује да ће се то додатно проширити у области иновација и технологија.

Орбан je поручио да стратешка сарадња Србије и Мађарске може да послужи као сигурна тачка за будућност двеју земаља, поновивши да су односи Београда и Будимпеште на веома високом нивоу.

Мађарски премијер је напоменуо да је привредна сарадња све боља – од трговине, преко инвестиција до запошљавања, а повезују нас и саобраћајна инфраструктура и гранични прелази.

Орбан је приметио да постоје различите фазе у развоју економија, међутим, Србија има одличне економске показатеље, те ће и те фазе у економском развоју између две земље ускоро да нестану.

Он је пренео да очекује да се у кратком времену у мађарској привреди појаве српски инвеститори, и истовремено подсетио на то да ће од 1. октобра Мађарска успети да обезбеди транспорт 8,5 милијарди кубних метара гаса преко Турског тока, који кроз Србију води до Мађарске.

То за Мађарску много значи, подвукао је премијер и подсетио на то да је до сада Мађарска доприносила снабдевању Србије гасом, док ће сада бити обрнуто, што је потпуно природно.

Према његовим речима, мађарска страна ће се трудити да у предвиђеном року реализује пројекат брзе пруге Београд–Будимпешта и тиме обезбеди још бољи проток робе и људи између две земље.

Такође, како је рекао, жеља је да већ од наредне године на линији Суботица–Сегедин буде обезбеђен модеран железнички превоз.

Он је напоменуо да је побољшан промет на граничним прелазима у друмском саобраћају, али да је то доста отежано због одређених инфраструктурних ограничења.

Међутим, Орбан је пренео да ће се потрудити да се на прелазима Хоргош и Келебија повећају капацитети за проток робе и људи, како би се скратило вишесатно чекање, а намера је и да се оспособи прелаз Бачки брег за теретни саобраћај.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ