Превенцијом до сузбијања насиља над старијим женама

Превенцијом до сузбијања насиља над старијим женама Београд, 15. јул 2021.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је Србија земља која има нулту толеранцију према сваком облику насиља.

Кисић Тепавчевић је на скупу поводом промоције пројекта ''Oснаживање старијих жена: превенција злостављања кроз промену социјалних норми у Србији и Аустрији'', одржаном у Геронтолошком центру Београд, поручила да ниједна врста насиља не сме да се толерише.

Министарка је нагласила да сваки грађанин наше земље који трпи било који облик насиља треба да зна да није сам, да има коме да се обрати и да је држава ту да га заштити.

Она је истакла да је неопходно радити на превенцији злостављања и у популацији најстаријих, додавши да оно, нажалост, није ретко и да никако не смемо затварати очи пред овим проблемом.

Наши најстарији суграђани имају највеће искуство и много тога могу да нам пруже, а ми смо ти који треба да им омогућимо квалитетно и безбрижно старење, истакла је министарка.

Кисић Тепавчевић је навела да су, према подацима Републичког завода за социјалну заштиту за 2020. годину, доминантни видови насиља над старијима психичко и физичко насиље, а у мањем обиму економско насиље.

Министарка је указала на то да су сви наведени облици насиља више изражени у женској него у мушкој популацији, додавши да су најчешћи видови помоћи жртвама насиља, које је Центар за социјални рад преузео у 2020. години, пружање материјалне, правне или стручно саветодавне подршке.

Она је навела податак да је поступак пред судом покренут у 85 случајева, а кривична пријава поднета у 82 случаја, при чему је укупан број старијих жена које су биле обухваћене поступцима које је предузимао Центар за социјални рад скоро двоструко већи од броја мушкараца, чак 3.149 у односу на 1.631.

Кисић Тепавчевић је овом приликом изразила захвалност запосленима у установама социјалне заштите, истичући да њихов професионализам и ентузијазам, као и сам однос према корисницима, њима даје снагу за живот.

Према њеним речима, то министарство ће у наредном периоду радити на побољшању положаја свих запослених у установама социјалне заштите у сваком смислу, јер њихов рад треба да буде препознат и адекватно награђен.

Амбасадорка Аустралије у Београду Рут Сјуарт изразила је задовољство због тога што је део пројекта чији је циљ превенција злостављања, при чему је изразила уверење да ће се сарадњом са ресорним министарством, Црвеним крстом и Геронтолошким центром Београд, много постићи на овом пољу.

Генерални секретар Црвеног крста Љубомир Миладиновић навео је да данашња едукација показује спремност да се заједнички говори о насиљу над старијим женама, како би им се омогућило да живе достојанствено, без дискриминације и насиља.

Он је рекао да едукација представља и јачање партнерског односа између Црвеног крста Србије и Геронтолошког центра Београд, који имају исти задатак, а то је обезбеђивање достојанственог старења, као и да ништа не би било могуће реализовати без подршке Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Вршилац дужности директора Установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић изразио је захвалност том министарству, Амбасади Аустралије и Црвеном крсту на заједничком ангажовању и подршци у реализацији овог пројекта.

Кисић Тепавчевић срдачно су дочекали корисници установе, који су јој поклонили песму написану за њу, а затим је министарка разговарала и са запосленима у установи.

Превенцијом до сузбијања насиља над старијим женама


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ