Припреме за организацију изложбе ЕКСПО 2027 теку по плану

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са генералним секретаром Међународног бироа за изложбе (БИЕ) Димитријем Керкентесом о току припрема за организацију Међународне специјализоване изложбе ЕКСПО, чији ће домаћин Србија бити 2027. године.

Мали је након састанка изразио задовољство начином на који се градња на локацији ЕКСПО за сада одвија, али и са предузећем ЕКСПО 2027, које је држава основала и у којем већ ради велики број младих људи.

Према његовим речима, ова специјализована изложба, на којој се очекује учешће између 120 и 140 земаља света, за Србију је највећа развојна шанса, догађај који ће потпуно променити Београд, Сурчин, али и нашу земљу.

Он је поручио да ће више од три милиона посетилаца, колико се очекује, али и изградња новог Националног стадиона и новог сајамског простора, те акватик центра и стамбених зграда, погурати нашу економију напред, што значи више новца за инвестиције у инфраструктуру, за повећање плата и пензија.

Први потпредседник Владе је нагласио да План „Србија 2027“, чији је ЕКСПО саставни део, подразумева 323 пројекта у свим деловима Србије, нагласивши да имамо још много тога да урадимо до 1. децембра 2026. године, када ћемо земљама учесницама уручити кључеве павиљона.

Мали је поновио да ће то бити највећа шанса да се представимо на прави начин, али и допринесемо даљем расту наше економије, најавивши да ће у новембру 2024. године, на Генералној скупштини БИЕ, Србија добити званично признање, када ће нам бити предата и застава БИЕ, што ће значити да ћемо моћи и официјално да позивамо земље на учешће у ЕКСПО 2027.

Он је исказао захвалност Керкентесу на свој пруженој помоћи до сада, и поручио да ће Србија наредне 3,5 године искористити на прави начин.

Керкентес је рекао да борави у Београду у редовној посети, уочи годишњице од добијања кандидатуре, како би се уверио у то да организација овог догађаја напредује.

Он је пренео да је импресиониран напретком који је остварен за мање од годину дана, и додао да земље са нестрпљењем очекују долазак у Београд, те да је ентузијазам огроман.

Према његовим речима, БИЕ ће са Србијом поделити своју експертизу и Србија може да рачуна на сву помоћ која јој буде потребна.

Керкентес је подсетио на то да је 2017. у Астани одржана последња специјализована изложба, што значи да ће 2027. године у Београду бити прва наредна у овој деценији.

Пуно је притисака и обавеза на Влади Србије, али сам уверен у то да ћете моћи да одговорите том изазову, закључио је он.

Међународна изложба ЕСКПО биће одржана на локацији, укупне површине 243 хектара, на територији општине Сурчин, која је саобраћајно одлично повезана јер се налази између београдске обилазнице и ауто-пута „Милош Велики“, у близини Аеродрома „Никола Тесла“.

Биће изграђена нова петља – прикључење на ауто-пут „Милош Велики“, нови пристан на Сави за крузере и такси бродове, нови градски булевари са свим пратећим инсталацијама у дужини од десет километара, као и јавни паркинзи са 9.000 паркинг места.

Биће изграђена и нова железничка пруга дужине 18 километара, на релацији Земун поље–Аеродром „Никола Тесла“ – локација ЕКСПО 2027. Том пругом ће возови моћи да се крећу брзином од 120 километара на час, биће електрифицирана и двоколосечна, а завршетак изградње се очекује у првом кварталу 2026. године.


Припреме за организацију изложбе ЕКСПО 2027 теку по плану

Аутор:
ТАНЈУГ/Раде Прелић

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ