Признање Србији за однос према припадницима различитих религија

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић посетио је данас Универзитет Ал-Азхар ал-Шариф у Kаиру, где је разговарао са замеником великог имама Египта и замеником секретара тог универзитета Мохамедом Ал Дувајнијем.

Селаковић је подсетио на то да је тај универзитет стар више од хиљаду година и да је други најстарији универзитет у читавом арапском свету, при чему је навео да је заменик великог имама човек невероватног образовања и широке културе.

Он је нагласио да је током састанка исказано велико поштовање према Србији, али и одато велико признање односу и поштовању наше државе према различитим конфесијама и припадницима различитих религија које живе код нас.

Министар је рекао су том приликом изнете конкретне понуде за јачање сарадње, при чему је Ал Дувајни, у име поменутог универзитета, понудио давање стипендија младим имамима из Србије, да долазе у Каиро да се образују и унапређују своје знање, како на основним, тако и на постдипломским студијама.

Селаковић је нагласио да се делегација Србије уверила у то на који начин ова образовна институција у Египту даје озбиљан допринос борби против тероризма, екстремизма и различитих врста радикализма у оквиру тумачења „Kурана“, односно у оквиру ислама као религије.

Шеф српске дипломатије састао се данас у Манастиру светог Бишоја у Египту са папом александријским и патријархом Коптске православне цркве Тавадросом Другим.

Он је након састанка истакао да му је била велика част да буде гост његове светости у једном од најстаријих хришћанских манастира, у којем се чувају мошти хришћанског свеца светог Бишоја, али и честице моштију светог Ђорђа.

Селаковић је изразио задовољство што је био у прилици да од саговорника чује и научи много тога, као и да пренесе благослов српском државном и црквеном руководству и свим грађанима Србије.

Признање Србији за однос према припадницима различитих религија

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ