Променама Устава до веће независности судија

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић учествовала је данас у Београду на четвртом јавном слушању о Нацрту акта о промени Устава и Нацрту уставног закона за спровођење Устава.

Поповић је том приликом истакла да би спровођење предложених уставних промена допринело jaчању владавине права и искључењу учешћа политике у избору судија, председника судова, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца, чиме би се гарантовала већа независност судија и већа самосталност јавних тужилаца.

Такође, како је додала, то би допринело и испуњењу бројних активности у оквиру Преговарачког поглавља 23 и препорука Групе држава против корупције (ГРЕКО).

Према њеним речима, тиме би се убрзао процес придруживања Европској унији и омогућило да Србија више не буде на листи глобално незадовољавајућих земаља у области спречавања корупције.

Министарка је указала на то да би повећањем правне сигурности Србија постала привлачнија за стране инвестиције, што би довело до повећања стандарда наших грађана, и посебно нагласила да је промена Устава првенствено у интересу грађана наше земље.

У том смислу, Поповић је поновила да се промене највишег правног акта спроводе у циљу унапређења правног система земље, као и стручности, одговорности и ефикасности правосуђа.

У јавном слушању учествовали су и председница Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Јелена Жарић Ковачевић, чланови ресорног одбора Народне скупштине, чланови Радне групе, као и шира јавност – представници судова, тужилаштава и струковних удружења.

Испред Министарства правде, јавном слушању су присуствовали и шефица Кабинета Маријана Савић Симић, државна секретарка Ливија Павићевић и виши саветник Владимир Винш.

Променама Устава до веће независности судија Аутор: mpravde.gov.rs

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ