Промовисање Србије као дестинације за инвестирање

Промовисање Србије као дестинације за инвестирање Београд/Њујорк, 19. јул 2021.

Београд/Њујорк, 19. јул 2021. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће, након састанака које ће имати током дводневне посете САД, уследити нови круг инвестирања из те земље у Србију.

Брнабић је, по доласку у Њујорк, најавила да ће у наредна два дана имати бројне састанке са представницима америчких стартап компанија и заједницом која инвестира у те компаније, финансира истраживање и развој у различитим областима, али и генерално већим компанијама из ИТ сектора.

Она је истакла да је све већа заинтересованост америчких компанија за Србију, и то не само зато што наша земља у последњих годину и по дана почиње да се појављује у врху свих светских извештаја о ИТ индустрији, иновацијама, истраживању и развоју, као и о дигитализацији уопштено, већ и зато што имају добра искуства у Србији.

Премијерка је као пример навела једну од највећих америчких компанија „НЦР“, која завршава велики кампус у Србији, при чему ће наша земља бити центар те компаније у Европи за истраживање.

Према њеним речима, то су и „Мајкрософт“, који има један од најуспешнијих истраживачких и научних центара у Србији, као и компаније које су у последњих годину дана купиле наше велике и познате компаније, као што су „Епик ентертејнмент“ и „Ту тајмс“.

Неки наши даљи правци развоја јесу и то што смо међу првима у Европи донели законску регулативу око криптовалута, међу десет најбољих на свету смо по блокчејн технологији и гејминг индустрији и улажемо све више новца у биомедицину. Све су то неки правци развоја које смо ми овде прелиминарно потврдили, као и да се Србија креће у добром смеру, нагласила је она.

Брнабић је указала на то да је Србија од 2016. године добро стратешки инвестирала, пре свега у образовни сектор, увођењем програмирања и информатике као обавезног предмета у основне школе и проширивањем капацитета на техничким факултетима.

Председница Владе је подсетила на то да је наша земља увела предмет дигитални свет од првог разреда основне школе, повећала број специјализованих ИТ одељења, улагала у научно-технолошке паркове и основала чак три нова истраживачка института.

Она је истакла да је то довело до тога да Србија буде у врху по неким најкредибилнијим светским извештајима, као што је Стартап џином или Светски економски форум, напоменувши да смо пре неколико недеља на Унесковој листи земаља које се истичу улагањем у истраживање и развој први пут били у водећих 15 у свету.

Србију сада препознају као дестинацију где вреди доћи и пре свега се распитати шта се ту дешава, шта су иновације, шта је урадила да се тако издвоји у односу на све друге и у региону и Европи и да се онда заинтересују за инвестирање, и то не само у отварање својих компанија, већ и у наше стартап компаније и фондове, за шта већ постоји законска регулатива, истакла је премијерка.

Циљ посете јесте да се Србија промовише као конкурентна дестинација за инвестирање у истраживачко-развојне и пословне центре високотехнолошких компанија.

Промовисање Србије као дестинације за инвестирање Аутор: Танјуг


Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ