Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ Србије

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић учествовао је данас на састанку европских министара спољних послова неформалне групе „Пријатељи Западног Балканаˮ и партнера са Западног Балкана, који се одржава у Гетвајгу у Аустрији.

Ђурић је, говорећи о процесу приступања Западног Балкана Европској унији, рекао да морамо да објединимо све наше ресурсе како бисмо решили све изазове са којима су суочени не само наш регион, већ и Европа у целини.

Ако желимо да регион буде потпуно интегрисан, морамо да удружимо снаге у заговарању за његов улазак у Европску унију, без обзира на то што међу нама постоје разлике, истакао је министар.

Он је указао на то да су многи на Западном Балкану под утиском да у одређеним политичким круговима постоји принцип „један унутра, један ванˮ када је реч о проширењу ЕУ, што утиче на перцепцију јавности о процесу проширења.

Према његовим речима, Србија до 2027. године планира да заврши све главне законодавне, економске и политичке реформе потребне за придруживање Европској унији.

Наши приоритети су врло јасно постављени. Поред тога, желимо да наставимо да будемо фактор стабилности и помогнемо у очувању мира у региону, нагласио је шеф српске дипломатије, подвукавши да се то може постићи једино у сарадњи са Бриселом и другим странама у региону.

Такође, Ђурић је истакао да Београд самостално доноси одлуке и тежи да се што више усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком Европске уније на путу до остварења пуноправног чланства.

Желимо пуноправно чланство као крајњи циљ и ништа мање од тога. Неће бити компромиса по том питању, поручио је министар.

Када је реч о политичким односима у региону, Ђурић је указао на то да и даље постоје нерешена питања из деведесетих, те да ће бити потребни озбиљни напори да се та питања реше на праведан начин, као и пуна посвећеност и подршка највиших европских представника.


Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ Србије

Аутор:
МСП

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ