Рад на подизању енергетске ефикасности у Крагујевцу

Рад на подизању енергетске ефикасности у Крагујевцу Крагујевац, 15. јул 2021.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас у Крагујевцу да питање енергетске ефикасности није само питање смањења рачуна за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

Михајловић је, приликом обиласка радова на унапређењу енергетске ефиканости у ОШ „Радоје Домановић“, које заједно финансирају Министарство рударства и енергетике и Град Крагујевац, напоменула да је ова школа стара 136 година, али да од 1970. године није промењена столарија.

Оно што је такође важно је да размишљaмо о заштити животне средине у сваком пројекту и да децу учимо о томе. Када буду готови радови, осим што ће градски буџет уштедети због мање потрошње, биће смањена и емисија угљен-диоксида за 120 тона годишње, истакла је Михајловић.

Она је напоменула да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције, као и о енергетској безбедности, а то, поред изградње електроенергетских коридора и регионалног повезивања, значи још један коридор – коридор подизања енергетске ефикасности.

Потпредседница Владе је подсетила на то да је одређен национални циљ да у наредне четири године потрошња енергије буде нижа за најмање 30 одсто и зато ће држава помоћи и локалним самоуправама и домаћинствима да буду део пројекта рационалне потрошње енергије, за шта ће у наредним годинама бити издвајано минимум 100 милиона евра годишње.

Начелница Шумадијског округа Биљана Илић Стошић рекла је да се ради о енергетској санацији једне од настаријих школа у округу.

Реализацијом ранијих пројеката смањени су рачуни за топлотну и електричну енергију за око 40 одсто. Такође, замена котлова који користе угаљ онима који користе гас је посао века за град и округ. Када се налазимо у кризним временима, а имамо овакве пројекте, то доказује да смо на добром путу, навела је она.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић исказао је захвалност на помоћи коју Министарство пружа у реализацији овог и других пројеката.

Коначно смо у позицији да решавамо проблеме којима се баве и развијене државе у Европи. Нисмо више држава која се бави само егзистенцијалним проблемима. Водимо рачуна и о удобности ученика и запослених, уштедама и заштити животне средине. Ова Влада је показала да идемо у корак са светом, поручио је Дашић.

Директор Основне школе "Радоје Домановић" Милан Вукашиновић је рекао да су се радови изводили без прекидања наставе и без потешкоћа, као и да ће услови рада бити на знатно вишем нивоу.

Михајловић је у обраћању новинарима рекла да нови инвестициони план у области рударства и енергетике обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, каo и да је припремљен план инвестиција који ће бити представљен домаћој и међународној јавности.

Улагаћемо у електроенергетске коридоре, велике хидроелектране, соларне и ветро електране, али и у стабилност у снабдевању гасом и нафтом, рекла је она, додавши да се прве инвестиције очекују наредне године.

Михајловић је пренела да је од директора "Путева Србије" добила информацију да је у јуну ове године нашим путевима прошло пола милиона возила више него у јуну прошле године, а за 10 одсто више него 2019.

Као што смо незаобилазна рута у транспорту, тако ћемо бити и у енергетици, поручила је она.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ