Рад на пројектима у вредности од 23 милијарде евра

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировићем изјавио је данас да је у овом тренутку у нашој земљи активно више од 80.000 градилишта на инфраструктурним пројектима ,чија је укупна вредност 23 милијарде евра.

Момировић је, гостујући на ТВ „Прва“ истакао да се у Србији гради више ауто-путева него у свим земљама у окружењу заједно и да је у току експропријација десетина хиљада катастарских парцела, премештање више хиљада људи на нове локације, при чему су грађани свесни да се све то ради због њих и развоја земље.

У процесу изградње нових, модерних саобраћајница ни један део локалне путне мреже неће остати несаниран, рекао је Момировић, указавши на то да је само на израдњи дела ауто-пута од Прељине до Паковраће свакога дана ангажовано 500 радника, који раде у невероватно тешким условима, по веома високим температурама

Ускоро крећемо са тест асфалтом, а до краја године очекујемо да пустимо у саобраћај обилазницу око Чачка, рекао је министар, оценивши да ће од следеће године Чачак "продисати".

Према његовим речима, пут од Прељине до Пожеге је најзахтевнији, јер су 40 одсто те деонице тунели и мостови.

На изградњи Моравског коридора ангажовано је сваки дан око 2.000 људи. Када га завршимо, што ће, према уговору и динамици, бити 2023. године, то ће бити најмодернији и најбољи ауто-пут у Србији, рекао је Момировић.

Како је нагласио, због боље инфраструктуре за неколико година ће у Србији бити потпуно другачија економска перспектива, створиће се услови да просечне плате буду и до хиљаду евра, а пензије око 400 евра.

Што се тиче изградње комуналне инфраструктуре, он је рекао да Србија, поред кинеских, ради и са европским и другим партнерима на том пројекту и да је циљ да се реке очисте од свих отпадних вода које се изливају у њих, при чему ће Србија у наредних пет година уложити четири милијарде евра у еколошке пројекте.

Рад на пројектима у вредности од 23 милијарде евра

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ