Радови на брзој прузи Београд–Нови Сад ближе се крају

Радови на брзој прузи Београд–Нови Сад ближе се крају Београд, 18. јул 2021.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Томислав Момировић истакао је, током данашњег обиласка радова у железничкој станици Земун, на деоници брзе пруге Београд Центар–Стара Пазова, да се радови на брзој прузи од Београда до Новог Сада ближе крају.

Момировић је указао на то да смо успели да интегришемо сву памет и инжењерску снагу коју имамо у овај пројекат и да се приближавамо самом крају брзе пруге Београд–Нови Сад, првом делу будућег коридора од Београда до Будимпеште.

Министар је током обиласка радова, разговарао са руководиоцем пројекта стручног надзора Јанком Ковљанићем о тренутном стању у изградњи ове деонице, која је максимално убрзана како би се завршила у датом року.

Ушли смо у електро и сигурносне радове, имали смо прилику да видимо како се завршавају грађевински радови овде и како станица добро напредује као и свих шест станица на овој траси од Београда до Новог Сада, рекао је Момировић.

Ковљанић је напоменуо да је у последњим месецима извршено значајно убрзање радова, уз одређене проблеме који се успешно превазилазе.

Саобраћај се одбија левим колосеком од априла ове године, сада се планира да се пусти део десног колосека који се завршава. Пошто је пруга подељена у два сегмента, један део од Београда до Батајнице је двоколосечни и он је први сегмент ове пруге, предвиђен за мање брзине, а од станице Батајница до Старе Пазове постоје четири колосека, од којих су два за пруге велике брзине према Новом Саду, за 200 км на час, објаснио је Ковљанић.

Према његовим речима, на овом делу од Београд Центра до Батајнице радови су 95 одсто завршени и очекују се врло брзо завршни радови на пуштању и десног колосека у саобраћај.

Станичне зграде су, додао је он, у функцији и оне су око 70 одсто завршене, а на овом целом потезу имамо и четири велика надвожњака на којима се ради интезивно и нема планираних застоја у реализацији.

Момировић је додао да ће радови бити завршени у предвиђеном временском периоду, после чега следе статичка и динамичка испитивања колосека и пробне вожње, тако да би до фебруара наредне године саобраћај био у потпуности нормализован.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ