Расте финансијска подршка пољопривредницима

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је буџет за подстицај пољопривреде увећан два пута у последњих седам до осам година.

Недимовић је на панелу "Пољопривреда на првом месту", у оквиру 88. сајма пољопривреде у Новом Саду, истакао да су прошле и ове године субвенције за пољопривреднике биле велике и да ће се са тиме наставити, те да су на располагању конкурси Светске банке и средства из ИПАРД фондова.

Оно што нас очекује у наредном периоду је конкурс Светске банке за сточаре и ратаре, као и позив везан за рурални развој, најавио је он и поновио да је финансијска подршка пољопривредницима из године у годину све већа.

Потпредседник Владе је констатовао да, иако је ова година била екстремно сушна, пољопривреда неће бити у минусу, односно да ће бити остварен род на нивоу вишегодишњег, наводећи да су приноси кукуруза на нивоу 6 до 6,3 тоне по хектару, а и сунцокрет је солидно родио.

Он је напоменуо да су ове године почеле ригорозније контроле коришћења исплаћених средстава, при чему је у неким случајевима утврђено да се половина новца користи ненаменски или су у конкурсној документацији фалсификовани подаци.

Недимовић је, говорећи о примени Закона о сезонском запошљавању у пољопривреди, навео да је на тај начин ангажовано 44.000 људи, а све више на нашим пољима ангажовани су радници из иностранства.

Учесници панела су се сложили да је потребно унапредити сарадњу свих релевантних субјеката у пољопривреди и направити ширу стратегију развоја пољопривреде.

Синергијом ресорног министарства, пословних банака, прерађивача и произвођача може се доћи до нових стратегија у развоју пољопривреде, опција коју пољопривредни произвођачи највише бирају су субвенције државе, које реализују путем пољопривредних кредита код банака.

На панел дискусији учестовали су и председник ИО Комерцијалне банке Дејан Јањатовић, председник Удужења Одгајивача оваца Србије Марко Јанковић, председник Удружења новинара за пољопривреду "Агропрес" Горан Ђаковић и генерални директор "Нектар групе" Ненад Мишчевић.Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ