Сарадња са ММФ-ом пружа Србији додатни кредибилитет

Сарадња са ММФ-ом пружа Србији додатни кредибилитет Београд, 26. јул 2021.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је данас у опроштајну посету сталног представника Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијана Сосу.

Мали је изразио захвалност свом саговорнику на одличној сарадњи, подсетивши на то да су у претходном периоду Србија и ММФ имали добар и конструктиван однос, као и да је 18. јуна потврђен нови саветодавни аранжман наше земље и те међународне финансијске институције.

Министар је указао на то да поменути аранжман са Србијом, који ће трајати 30 месеци, представља још једну потврду успешне економске политике Србије.

Он је објаснио да то што је овај аранжман искључиво саветодавног карактера значи да нам није потребан новац од ММФ-а, чак ни у временима светске економске кризе изазване пандемијом коронавируса.

Према његовим речима, нови аранжман са ММФ-ом представља подршку наставку реформских процеса у Србији и првенствено је усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

Мали је истакао да ће акценат бити на даљим структурним и институционалним реформама, међу којима су реформа јавних предузећа и наставак модернизације Пореске управе.

Посебан фокус је на такозваној зеленој агенди и у плану је израда свеобухватног плана за зелени раст, рекао је министар, при чему је истакао значај унапређења пословног окружења и спровођења мера за сузбијање сиве економије.

Сарадња са ММФ-ом, како је указао, даје нам додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности и помоћ и савети те институције су за нас значајни, посебно у овим тешким временима јер желимо да одржимо и унапредимо ниво привредне активности, што даље води побољшању животног стандарда грађана Србије.

Министар је указао и на добре економске резултате Србије у претходном периоду, упркос пандемији, прецизиравши да је у првом кварталу остварен раст БДП-а од 1,7 одсто, а да се у другом кварталу очекује раст између 12 и 15 одсто.

Имајући у виду текућа кретања, за ову годину можемо очекивати раст и од чак седам одсто и поново један од најбољих резултата у Европи, истакао је Мали.

Он је нагласио да посебно охрабрује податак да је у првих шест месеци ове године Србија имала 1,72 милијарде евра страних директних инвестиција, што је 19 одсто више него прошле године.

Нови програм сарадње Инструмент за координацију политика (Policy Coordination Instrument – PCI) трајаће од јуна 2021. до краја 2023. године.
Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ