Сарадња са невладиним сектором у процесу енергетске транзиције

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима Центра за екологију и одрживи развој о важности учешћа невладиних организација у изради стратешких докумената у области енергетике.

Михајловић је истакла да постоји заједнички интерес у процесу енергетске транзиције, због чега је важно да ресорно министарство и невладин сектор сарађују на том путу.

Према њеним речима, потребно је да размотримо како да имамо одрживу енергетику и будемо енергетски безбедни, али и на који начин ће се то одразити на економију и конкурентност.

Она је објаснила да је иницирала састанак јер је важно да се разговара са свима који се баве питањима у вези са енергетском транзицијом, подсетивши на то да постоје радне групе за израду националног интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике, у којима су и чланови организација цивилног друштва.

Министарство је, како је напоменула, покренуло нову енергетску политику и постоји простор за сарадњу са свима, јер је неопходан шири друштвени консензус о томе у ком правцу иду српска енергетика и рударство.

Успели смо да у рекордном року донесемо нови законодавни оквир, до октобра ће бити завршена сва подзаконска акта. Наш план је да до 2040. године имамо минимум 40 одсто енергије добијене из ОИЕ и да направимо акциони план о повећању капацитета који користе обновљиве изворе у наредних 20, 30 година, прецизирала је Михајловић.

Према њеним речима, нема енергетике и рударства без заштите животне средине и тај принцип није само декларативан, него се спроводи у свему што радимо.

Координатор ЦЕКОР-а Звездан Калмар рекао је да постоје значајни сегменти у раду Министарства које ова организација подржава, и изразио наду да ће постојати простор за активније учешће у изради стратешких докумената и сарадњу са Министарством.

Годинама радимо истраживања са намером и надом да наша електропривреда и српска енергетика буду и даље шампиони у региону, али у складу са светским токовима и социоекономским и еколошким стандардима, подвукао је он.

Према његовим речима, овај центар жели да допринесе декарбонизацији Србије, да се максимално убрза процес енергетске транзиције и што пре увећа број капацитета који не емитују штетне гасове.

Подржавамо Министарство у одређеним корацима које прави и сматрамо да постоји простор за даљу сарадњу, поновио је Калмар.

Сарадња са невладиним сектором у процесу енергетске транзиције

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ