Секретар Иванишевић на сајамској манифестацији „Дани електричних возила“

Језик српски Нови Сад 09. септембар 2021.

У Конгресном центру „Мастер“ данас је отворена дводневна стручна сајамска манифестација "Дани електричних возила – Electric Vehicle Days", посвећена електромобилности, као новом глобалном технолошком решењу транспорта људи и робе, која је све заступљенија на светском тржишту аутомобила на електрични погон.

Сајам је организован уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а тим поводом је ресорни секретар др Ненад Иванишевић истакао значај сарадње са Новосадским сајмом у пружању подршке привредним субјектима са новим идејама и напредним технологијама.

"Ова изложба је за нас важна, јер сваког дана када не идемо напред – стагнирамо. Ићи у корак са модерним, технолошким достигнућима, приказати нова достигнућа у ауто индустрији јесте важан сегмент, посебно када погледамо колико укупно доноси прихода на територији целе Републике Србије. Говоримо о кораку у будућност", рекао је Иванишевић.

Он је подсетио да је у првој половини године у областима привреде и туризма додељено преко 300 милиона динара, с циљем да се утврди ко од корисника може да се повеже са произвођачима, у које спада и област аутоиндустрије, као и нових технологија.

У оквиру тематских целина овогодишњег сајма електричних аутомобила, који се први пут одржава у Новом Саду, панели су посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за пуњење тих возила, док је трећи аспект посвећен извору електричне енергије за пуњење, производњу батерија, софтвера, као и саму безбедност оваквих возила и учешће у обављању саобраћајне делатности на неком подручју.

Секретар Иванишевић је говорио на панелу посвећеном високим технологијама, потражњи, те актуелним прописима и владиним политикама у домену ИТ технологија.

"Ми данас причамо са будућношћу, а то су наши студенти. Није постојала дилема да ли ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам да подржи ову манифестацију. Све манифестације које подржавају будућност и развој морају бити подржане од стране Секретаријата. У процесу придруживања ЕУ ми пратимо европску политику као и поглавља која су везана за заштиту животне средине", рекао је Иванишевић, уз коментар да се захтеви и потребе тржишта мењају, па тако је и највећа потражња привреде на територији АП Војводине управо била за набавком савремених машина и опреме што јасно показује одрживост привреде у ковид пандемији и јасно опредељење за даљи напредак.

Овај јединствен догађај јесте интерактивно искуство које ће окупити све водеће компаније из аутомобилске индустрије, произвођаче компоненти, произвођаче аутомобилских делова и дизајнере софтвера, компаније које производе пуњаче и помоћну инфраструктуру за електрична и хибридна возила.

Изложбени простор омогућава посетиоцима да тестирају електрична возила, пуњаче и науче о компонентама електричних возила.

Организатори ове манифестације су компанија "Ninamedia" и Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

Ненад Иванишевић ПС за привреду и туризам  • Извор вести: vojvodina.gov.rs

    ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
    БОЈА ПОЗАДИНЕ