Синдикална организованост жена у Србији на све већем нивоу

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић указала је данас на то да припаднице нежнијег пола у нашој земљи чине нешто више од половине радно способног становништва, али је за готово 15 процената нижа запосленост у овој популацији.

Кисић Тепавчевић је, на онлајн конференцији „Жене у синдикатима у Србији“, нагласила да је зато, када су у питању тржиште рада и мере активне политике запошљавања, у различитим стратегијама и акционим плановима последњих година акценат стављен управо на жене.

Према евиденцијама Националне службе за запошљавање, како је прецизирала, у овом моменту је у мере активне политике запошљавања укључено нешто више од 65.000 лица, од којих је готово 36.000 жена.

Ту је направљен помак, јер видимо да је у мере активне политике запошљавања укључено 55 одсто жена, указала је она и додала да има још неповољних индикатора када је реч о положају жена, а да се један од њих односи на плаћеност на одређеним пословима.

Према њеним речима, дискриминација када је у питању полна припадност постоји чак и за исту врсту делатности и то су ствари о којима морамо стално да причамо.

Министарка је навела да је положај жена у синдикатима веома значајан, имајући у виду да оне, због бољих преговарачких способности и дубљег сагледавања слике, често умеју да буду кључна компонента у постизању одговарајућих договора и споразума.

Синдикална организованост жена, како је нагласила, иде узлазном путањом у нашој земљи, а доказ за то јесте да су многе жене на највишим и руководећим положајима у бројним синдикалним организацијама.

Кисић Тепавчевић је подвукла да је бити жена велика привилегија, као и да су жене својим знањем, искуством, солидарношћу, марљивошћу и образовањем показале колико значајну улогу имају.

Она је апеловала на жене које су део синдикалне борбе да буду оштре у заштити својих колегиница, посебно када примете да послодавац ускраћује њихова права, а посебно када су у питању будуће мајке.

Онлајн конференцију су организовали Мисија ОЕБС-а у Србији и удружење „FemPlatz“, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Синдикална организованост жена у Србији на све већем нивоу

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ