Спојена пруга између Старе Пазове и Новог Сада

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, спојен је железнички колосек на деоници Стара Пазова–Нови Сад, на вијадукту у пловном делу Дунава, чиме је свечано обележен завршетак грађевинских радова на тој деоници.

Вијадукт и тунел су део прве брзе пруге Београд – Будимпешта, на којима је руска компанија "РЖД Интернешнал" завршила грађевинске радове више од пола године пре планираних рокова.

Радови на изградњи вијадукта почели су 1. новембра 2017. године, његова дужина је три километра, а висина појединих стубова око 26 метара.

Вијадукт је пројектован на излазу из тунела Чортановци испред Сремских Карловаца и протеже се у плавном делу Дунава.

Тунел Чортановци чине две паралелне цеви укупне дужине 2,2 километра, при чему су радови на његовој изградњи почели септембра 2017. године и завршени су седам месеци пре рока.

Вучић је истакао да се приводи крају велики посао на најлепшем делу пруге од Београда до границе са Мађарском, а да ће за шест месеци грађани моћи да се возе комплетно новом брзом пругом од Београда до Новог Сада.

Не само да је лепа природа, величанствен поглед на Дунав, већ су величанствени и сви изграђени објекти – галерија, вијадукт, тунел, рекао је председник, нагласивши да је пресрећан што ће људи за мање од шест месеци овом пругом моћи да бирају да ли ће да се возе 200 или 120 километара на сат.

Он је указао на то да је Србија од краља Милана, од 1878. године, када се непосредно кренуло у изградњу пруге, много изгубила и да је дошло време да се направе ствари које ће нас спојити са Европом, модерним светом.

Према његовим речима, предстоји велики посао постизања договора за градњу пруге Ваљево–Прибој–Врбница–граница са Црном Гором, што је много важно за запад Србије.

Момировић је истакао да је реч о најмодернијој прузи у Србији, са модерном синализацијом.

Први заменик директора РЖД Мансурбек Султанов истакао је да је та компанија спремна да ради даље у Србији.

Спојена пруга између Старе Пазове и Новог Сада Аутор: Танјуг

Извор вести: srbija.gov.rs

ПРОМЕНИ ВЕЛИЧИНУ ФОНТА
БОЈА ПОЗАДИНЕ